.FILE 2G 3G 4G 5G
Vad är Darknet – ett hemligt internet?
13:28 minuter | 10 juni, 2020

Vad är Darknet – ett hemligt internet?

Darknet beskrivs ofta som ett mörkt hörn av internet. Men vad är darknet, och riskerar du att snubbla in på den här mörka platsen av misstag? Dessutom slår vi hål på myten att Al Gore uppfann internet.

Ett hemligt internet skyddat från granskande ögon. Ett mörkt hörn där du kan köpa olagliga saker. Finns det ställen på internet du inte kommer åt som vanlig användare? I det här avsnittet av podden Dumma frågor om internet ska Måns och Jannike berätta om Darknet.

Vad är Darknet?

Darknet, eller Darkweb, är ett begrepp som kanske framförallt nyhetsmedier tycker om att slänga sig med. Och visst låter det farligt och lite förbjudet med en okänd del av internet som Googles sökmotor inte hittar, och som inte vem som helst kan komma åt. Men det kan finnas både bra och dåliga sidor med ett "dolt internet".

Vem äger internet?

Internet är av princip helt öppet. Det bygger på öppna protokoll och öppna standarder. Det är därför inte ett enskilt företag som äger internet, utan det gör vi alla tillsammans kan man säga. Grundprincipen är att alla datorer som är anslutna till internet kan komma åt allt annat utan begränsningar. Det finns vissa undantag, till exempel har en del stater begränsat vilket innehåll deras medborgare kan ta del av, till exempel Kina och Iran.

Men detta är just särskilda begränsningar av ett internet som i grund och botten är öppet. Internet kan liknas vid ett vägnät. Har du bara en bil kan du köra på alla vägar i det gemensamma vägnätet. Det krävs inte en annan slags bil för att köra på en väg i Dalsland istället för i Småland.

Men om du vill ha en hemlig sajt då? Kanske vill du inte dela allting med alla. En vanlig metod är då att skydda sin webbplats eller sin sida med ett lösenord. Detta brukar ibland kallas den dolda delen av internet – alltså att stora delar av innehållet på webben finns bakom lösenord. Till exempel har många företag egna nät – så kallade intranät. De kan man ofta nå via internet, men bara om du kan logga in och auktorisera dig.

Men det finns de som vill ha en webbplats som är helt omöjlig att nå med en vanlig webbläsare och dator. Då kan man använda sig av andra slags protokoll än det vanliga internet använder. Du skapar då innehåll som bara vissa människor kan komma åt – de som har rätt utrustning. Och det behöver inte handla om att du vill publicera olagliga saker – det kan ju finnas många tillfällen när du vill kunna publicera innehåll helt anonymt. Till exempel i en diktatur där det fria ordet är begränsat.

Person som använder en dator, medan två andra personer tittar på.
Ett internet där ingen annan kan se vad du surfat på, finns det? Ja det finns faktiskt delar av internet som vanliga webbläsare inte kan nå, och där du kan vara helt anonym.

Tor är ett extra lager ovanpå internet

Tor är en förkortning för The Onion Router. Den som använder Tor kan faktiskt vara helt anonym på nätet. Tor är en väldigt avancerad teknisk plattform. För att kunna nå detta slags innehåll räcker det inte med en vanlig webbläsare – du måste ha en särskild app som kopplar upp sig mot just Tor. Man kan säga att Tor fungerar som ett extra lager ovanpå det vanliga internet.

När man pratar om Darknet och Darkweb så är det just webbplatser som ligger på Tor eller liknande tjänster man menar. Det går att skapa sajter på Tor-nätverket som bara går att nå av den som också använder Tor. Ett separat nätverk ovanpå internet, som en vanlig surfare aldrig kan nå. Det finns alltså ingen risk att du av misstag "snubblar på" innehåll som ligger på Darknet. För att nå dit måste du vara väldigt medveten om hur du gör.

Det kan såklart vara väldigt praktiskt att kunna vara helt anonym på nätet, men det finns också nackdelar. Till exempel blir det omöjligt att spåra den som vill begå brott via de här anonymiseringstjänsterna. Det kan handla om till exempel barnpornografibrott, drog- och vapenhandel och mycket annat som sker anonymt via Tor eller andra liknande tjänster.

För att kunna nå detta innehåll räcker det inte med en vanlig webbläsare – du måste ha en särskild app som kopplar upp sig mot just Tor.

Men om nu Darknet är så hemligt och svårt att nå, hur gör du för att visa andra vägen dit? Jo, Tor har en egen toppdomän – alltså motsvarande det vanliga internet som har domäner som .se, .com och liknande. Toppdomänen på Tor-nätverket heter .onion, och det speciella med den domänen är alltså att den inte finns på det vanliga internet. Men om du har Tor, och knappar in rätt adress med rätt toppdomän, då kommer det att fungera.

Det här betyder givetvis att polisen också kan installera Tor och surfa runt på Darknet, och det kan vi vara ganska säkra på att de gör för att kunna spana på olaglig verksamhet där. Men även om polisen också kan använda Tor så är det väldigt svårt eller rentav omöjligt för dem att se vem som har skickat eller tagit emot viss information.

Hur stort är Darknet?

Internetstiftelsen är den organisation som är ansvarig för den svenska toppdomänen .se, och toppdomänen .nu. Vi jobbar ganska mycket med att hålla ordning på denna "svenska" del av internet. Internetstiftelsen har avtal med sina kunder som säger att de måste ange sina uppgifter om de registrerar en domän exempelvis. Så fungerar det däremot inte på Tor-nätverket. Där finns det ingen central enhet som sköter och granskar informationen. Vem som helst kan lägga upp vilken information som helst, och detta är själva poängen med Tor.

Hur många dolda webbplatser med domänen .onion finns det då? Ja, det är faktiskt svårt att säga, eftersom det inte finns någon sökmotor som indexerar dessa sidor. Google exempelvis har indexerat cirka 863 miljoner webbplatser på det vanliga internet, men om du söker med Google efter en .onion-webbplats så får du noll resultat.

Är Tor bra eller dåligt?

Som vi har varit inne på finns det många problem med Darknet och Tor-nätverket. Samtidigt finns det viktiga fördelar! Det kan till exempel handla om möjligheten till källskydd, eller andra situationer när du måste kunna dela information anonymt. Men ofta stannar diskussionen om Darknet vid det olagliga och problematiska. Men det har ju till exempel alltid varit möjligt att skicka fysiska brev helt anonymt, och det uppfattas inte som ett problem på samma sätt.

Kanske är det just för att det gäller internet som det genast blir läskigare för många. Eller beror det på att man använder läskiga ord som Darknet, när det egentligen bara handlar om ett sätt för människor att vara anonyma? En annan möjlig anledning är också att skalan på internet är mycket större, och att vem som helst kan nå information från jordens alla hörn. Med ett sådant globalt nätverk är det inte konstigt att det är en utmaning att balansera anonymitet med möjligheten att kunna utreda brott. Den utmaningen finns på det vanliga internet, också men kanske särskilt mycket på Darknet.

Myten om vem som uppfann internet

I detta avsnittet pratar dessutom Internetstiftelsens Olle Hallberg om en av de mest seglivade internetmyterna – nämligen den om vem som uppfann internet. Det finns nämligen en utbredd föreställning att det skulle vara den amerikanske politikern Al Gore som uppfunnit internet. Framförallt handlar myten om att han själv har påstått att han gjort det. Bakgrunden är att Al Gore var med i en intervju med tv-kanalen CNN år 1999, och svarade på frågan varför demokraterna skulle rösta på honom som presidentkandidat istället för den andre demokratiske kandidaten. Då svarade Gore att han bland annat tagit initiativ till internet.

Al Gore uttryckte sig kanske lite klumpigt, men vad han faktiskt menade var att han tagit flera initiativ som gjort internet till vad det är idag. Som senator i amerikanska kongressen drev han igenom en hel del forskningsprojekt, som bland annat resulterade i webbläsaren Mosaic. Så nej, Al Gore uppfann inte internet, men han har bidragit till utvecklingen av internet. Därför valdes Al Gore 2012 in i "Internet Hall of Fame". 

Men vem var det då som uppfann internet på riktigt? Det svarar vi på i det allra första avsnittet av Dumma frågor om internet.

Fler avsnitt

Om podden Dumma frågor om internet

Vad vill du veta om nätet? Måns och Jannike från Internetstiftelsen besvarar en fråga om internet i varje avsnitt. Vem uppfann internet, vad är Darknet, vem kan se bilderna jag lägger upp på nätet och vad är molnet? Svaren på dessa och många fler frågor får du här!

Har du själv en internetfråga du vill ha besvarad? Skriv till Måns och Jannike så kanske de tar upp den i ett kommande avsnitt.

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

I vårt nyhetsbrev kan du läsa mer om våra olika satsningar som exempelvis Internetkunskap, Internetmuseum och rapporten Svenskarna och internet. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

I vårt nyhetsbrev kan du läsa mer om våra olika satsningar som exempelvis Internetkunskap, Internetmuseum och rapporten Svenskarna och internet. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
false
-