Händer som håller i en smartphone, i bakgrunden står en man och lagar mat.

Hjälp ditt barn tänka säkert
på nätet

Precis som vi lär barnen att vara om sig och kring sig i den analoga världen, behöver vi vuxna rusta barnen med en rejäl dos digitalt självförsvar.

En stor del av våra barns liv utspelar sig på nätet. Tack vare internet kan de göra research till den där skoluppgiften, chatta med en ny kompis på andra sidan jorden, livestreama sin favoritgamer eller publicera fortsättningen på Harry Potter på en fanfiction-sajt. Men förutom att vara ett fantastiskt verktyg kan nätet också bli en brottsplats där bedragare ser barn och unga som lätta byten för att lura till sig snabba pengar.

Här kan du lära dig mer om hur du som vuxen kan hjälpa barnen tänka säkert på nätet. Känner du att du själv vill lära dig mer om säkerhet på nätet kan du läsa mer på vår sajt Internetkunskap.

Allt ditt barn behöver veta om virus och skadlig kod

Gömda bakom spelappar, lockande annonser och roliga tävlingar. Skadlig kod paketeras ofta som en kul present och kriminella drar sig inte för att utnyttja barns nyfikenhet. Så här kan du hjälpa ditt barn att surfa säkrare.

Lär dig mer om säkerhet på nätet

Undvik att bli lurad

I förbyggande syfte

Här hittar du som hjälper dig bli en säkrare internetanvändare. Lär dig avslöja falska webbplatser eller om riskerna med publika nätverk.

Om du blivit drabbad

Få hjälp direkt

Misstänker du att du har blivit lurad på nätet? Via våra guider kan du få hjälp om du till exempel klickat på en länk i ett sms eller handlat från en falsk webbshop.

Om du vill veta mer

Fördjupa dig

Vill du få större kunskap om säkerhet på nätet kan du läsa någon av våra artiklar. Här djupdyker vi i ämnet och intervjuar experter inom området.

Människor sitter och jobbar på sina datorer.

Säkerhet för dig som är företagare

Företag och organisationer utsätts för både hot och säkerhetsrisker. Ta riskerna på allvar och jobba förebyggande genom att ha en grundläggande it-säkerhet, utbilda din personal och certifiera din verksamhet. Läs alla tips på Säkerhetskollen.