Händer med mobiler, på skärmarna syns Tänk säkert.

Om Tänk säkert

Tänk säkert är en kampanj på uppdrag av regeringen för ett säkrare digitalt samhälle. Kampanjen är ett samarbete mellan MSB, polisen och Internetstiftelsen och syftar till att öka medvetenheten om informations- och cybersäkerhetsfrågor.

Fler säkra internetanvändare är en viktig pusselbit för att skapa ett säkrare samhälle. Genom att stärka kunskapen hos internetanvändarna minskar risken att de bli lurade. Nedan förebyggande snabbkurser tar upp konkreta verktyg som:

För den som redan blivit drabbad av nätbedragare finns en stor kunskapsbank med konkreta scenarion, där läsaren genom guider får vägledning kring hur man kan gå tillväga i olika fall av nätbedrägerier. Några exempel på scenarion är:

Den tredje delen består av fördjupande artiklar för den som vill lära sig ännu mer om säkerhet på nätet.

Stöldskyddsföreningens sajt Säkerhetskollen finns information om vilka åtgärder företag kan ta för att skydda sig.

Ett äldre par står och tittar på en surfplatta vid en tunnelbanestation.
I förebyggande syfte

Snabbkurser

Här hittar du snabbkurser i säkerhet på nätet. Genom dem kan du bli en mer medveten internetanvändare och undvika att bli lurad av bedragare. Lär dig undvika kortbedrägerier, känna igen bluff-sms och skapa starka lösenord.

Två personer i en soffa tittar på mobiltelefon.
Få hjälp direkt

Guider

Misstänker du att du blivit utsatt för bedragare på nätet? Få vägledning genom våra guider om du till exempel har klickat på en misstänkt länk i ett sms eller om du handlat på en webbshop som visade sig vara falsk.

Kvinna sitter framför dator, tittar ut genom fönster.
Fördjupa dig

Artiklar

Fördjupande artiklar med fokus på säkerhet på nätet. Experter inom området ger sin bästa tips på hur du skyddar dig digitalt och vad du ska tänka på för att inte bli utsatt.

Om webbsidan

Denna sida är en del av kampanjen Tänk säkert. Vi som står bakom kampanjen och informationen på denna sida är:

MSB: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, är en statlig myndighet. MSB har ansvar för att stödja samhällets beredskap för olyckor, kriser och civilt försvar.

Polisen: Polismyndigheten är en statlig myndighet som genom sitt arbete bidrar till att minska brottslighet och öka människors trygghet i samhället.

Internetstiftelsen: Internetstiftelsen är en oberoende, affärsdriven och allmännyttig organisation. Vi verkar för ett internet som bidrar positivt till människan och samhället.