På internet talas det ofta om molnet, molntjänster och servrar. Men vad är molnet för något, och vad är en server? Det reder Jannike och Måns ut i detta avsnitt av podden Dumma frågor om internet.
Vad är en server?
På internet använder man många olika tjänster så som webbsidor, mejlkonton, Facebook-appen och mycket mer. Men väldigt lite av det som du gör på nätet sker egentligen i din egen dator eller mobil, utan det mesta sker ute på internet. För att till exempel en webbsida ska kunna visas på din dator så måste data i form av ettor och nollor kunna skickas dit någonstans ifrån. Så var finns informationen från början? Jo, på en annan dator – en så kallad server. En server är alltså en dator som är ständigt uppkopplad mot internet för att lagra och dela med sig av information; den "serverar" innehåll. När din egen dator eller mobiltelefon kopplar upp sig på nätet och tar del av detta innehåll, då kallas den för klient.
Det finns olika slags servrar
Det finns nästan oändligt många servrar på internet med olika slags innehåll och funktion, till exempel webbservrar, videoservrar, spelservrar och mycket mycket mer. Gemensamt för alla är att de har speciell mjukvara installerad för att hantera flödet av information, från servern över internet till alla anslutna klienter.
Webbserver är förmodligen den vanligaste typen av server på internet. En webbserver har som enda syfte att hantera webbsidor över internet. Din mobil eller dator skickar ett anrop över internet direkt till webbservern, och ber att få den information som ska finnas där. Webbservern svarar genom att skicka tillbaka rätt information.
En mejlserver fungerar likadant. Det är en eller flera datorer någonstans i världen som är uppkopplade till internet, och som med rätt domännamn och IP-adress kan skicka information till ditt mejlprogram i datorn eller mobilen.
Vad är molnet?
I mitten av 2000-talet började ordet "molnet" dyka upp. Vid den tiden började internetuppkopplingarna bli allt snabbare och billigare, och det blev rimligt att flytta ut mycket innehåll på servrar på internet, som tidigare hade lagrats på ens egna dator. Tidigare hade man kanske sparat musik i form av mp3-filer på datorn, men idag använder de flesta en strömmande musiktjänst som Spotify eller liknande. Då ligger all musik inte på datorn, utan i "molnet", alltså en server på nätet som Spotify äger. När du spelar upp en låt i Spotify-appen laddas musiken tillfälligt ner till datorn eller mobilen och spelas upp. Det kallas för att den "strömmas".
Varför heter det molnet?
Varför en server på internet kallas för moln är lite komplicerat. Men i flödesscheman och andra ritningar för hur internetsystem ser ut används ofta ett moln som symbol för information och tjänster som ligger på internet. Innehållet kan ju i praktiken ligga på ett stort antal servrar, men du som användare ska inte behöva bekymra dig om det, så molnet symboliserar ett ganska omfattande och komplicerat system som datorn tar hand om.
För att spela upp en låt i Spotify-appen till exempel behöver du inte tänka på vilka olika lagringsservrar och databasservrar Spotify har, utan allt sker osynligt, som inuti ett moln. Molnet har alltså blivit en symbol för internettjänster och nätlagring, ungefär på samma sätt som en blixt har blivit en välkänd symbol för elektricitet och eltjänster.
Molnet har alltså blivit en symbol för internettjänster och nätlagring, ungefär på samma sätt som en blixt har blivit en välkänd symbol för elektricitet och eltjänster.
Det finns såklart inga riktiga moln på internet, utan molnet är i själva verket olika servrar i stora datorhallar på olika platser i världen. Där lagras dina filer, till exempel när du sparar en bild i molnet eller din kontaktlista. Då ligger de på en hårddisk någonstans, ansluten till en dator som du kan komma åt via internet. Detta är det fina med molnet – du behöver inte fundera så mycket på hur mycket utrymme du har kvar på mobilen, eftersom dina bilder lagras i molnet där det finns i princip obegränsat med plats. Det vore ju väldigt opraktiskt att behöva spara alla miljarder olika Youtube-videor hemma på din egen dator!
Oftast kanske man inte tänker på hur stort och omfattande molnet är, alltså vilken enorm mängd lagringsservrar som till exempel Youtube behöver för att kunna spara alla miljontals videor på katter och annat.
Ordlista från avsnittet
- Flash – Ett verktyg för att skapa video, ljud, animationer och spel.
- Klient – En dator eller mobiltelefon som anropar en server för att ta del av innehåll.
- Moln – En server eller en uppsättning servrar på internet som lagrar och delar ut innehåll.
- Server – En ständigt uppkopplad dator vars uppgift är att "servera" information till klienter.
Vem kan se informationen i molnet?
När man lagrar personliga bilder och annat material i molnet så blir det också viktigt att fundera över vilka användarvillkor de olika tjänsterna har. Så länge du lagrar din egen information hemma på din egen dator kan du ju bestämma helt själv vem som ska ta del av dem, men det kanske du inte kan göra i molnet. Till exempel om du skapar ett album med bilder på ditt Facebook-konto så kanske andra kan se dem.
Det här en komplicerad och svår grej att förstå när det gäller det digitala – vem som kan se och ta del av det du delar. Detta beror nog på att konceptet med molnet och internetlagring är ganska diffust för många. Att överföra ettor och nollor digitalt över internet är ju helt annorlunda mot hur vi i den fysiska världen kan flytta ett fotografi från en låda till en annan.
Fler och fler tjänster blir också molnbaserade nu i takt med att uppkopplingshastigheten ökar ännu mer. Med 5G i mobilerna kommer människor snart kunna använda fler molntjänster ännu snabbare än idag, och frågan är om vi framöver helt kommer sluta lagra saker på våra egna datorer och mobiler.
Vissa enheter fungerar redan så, till exempel Chromebook som är en bärbar dator som många skolor använder. En Chromebook har nästan ingen egen lagring alls, utan allting du jobbar med ligger tillgängligt på molnet och allt du gör med datorn sker via en webbläsare.
Vem äger molnservrarna?
Trots att det finns en gigantisk mängd olika molnleverantörer är det bara ett fåtal företag som är riktigt stora och används över hela världen, till exempel Google och Amazon. Amazon är ett företag som säljer väldigt mycket olika molntjänster till andra företag. Det är faktiskt rentav så att när Amazon får problem med sina servrar, då slutar en stor del av internet att fungera.
En spännande fråga som ingen riktigt vet svaret på ännu är vad som skulle hända om en molntjänst i ett annat land plötsligt skulle förbjudas att erbjuda sina tjänster i till exempel Europa. Vad händer då med de bilder som europeiska användare kanske redan lagrar där? Det finns ju redan idag länder där många vanliga molntjänster är förbjudna, till exempel Kina där internetanvändningen är starkt begränsad av myndigheter.
Vad hände med Flash?
Internetstiftelsens Olle Hallberg berättar om ett intressant kapitel i internets historia – Flash. Flash var och är en multimediaplattform, alltså ett verktyg för att skapa och visa animationer, spel, film eller ljud. Flash blev väldigt populärt i slutet av 90-talet, när uppkopplingshastigheten var mer begränsad än idag och det var viktigt med innehåll som tog lite utrymme. Nätet fullkomligt exploderade med mer eller mindre kreativa Flash-skapelser. Det gjordes till och med hela webbplatser med hjälp av Flash.
Flash hade många fördelar – det var till exempel ett ganska lätt verktyg att arbeta med. Men det hade också nackdelar, så som säkerhetsproblem och att det slukade mycket av datorns batteri. I takt med att andra tekniker blev allt vanligare började Flash tappa mark. Det som till slut blev dödsstöten var när den smarta mobiltelefonen, Iphone, släpptes 2007 utan att ha stöd för Flash. Några år senare, i april 2010, skrev Apples vd Steve Jobs ett öppet brev där han motiverade varför Flash inte var bra, och varför det inte användes av Iphone. 2020 avslutades supporten för Flash, och därmed var ett viktigt kapitel i internets historia över.