.FILE 2G 3G 4G 5G
Vad är 5G, och vad innebär det?
13:51 minuter | 13 maj, 2020

Vad är 5G, och vad innebär det?

3G, 4G, 5G... Vad är egentligen "G", och varför måste vi ha ny teknik för mobiltelefoner hela tiden? Du får även lära dig vad ett meme är för något.

I det här avsnittet pratar Internetstiftelsens Måns och Jannike om mobiltelefonins historia i Sverige och världen och varför 5G nu rullas ut överallt.

5G – snabbare mobilt internet

Det har pratats om 5G i flera år, och nu har det börjat byggas 5G-nätverk i Sverige. Det handlar om mobilt internet – alltså när du kopplar upp dig via en telemast med mobiltelefon eller kanske surfplatta. 5G är den senaste tekniken när det gäller att överföra mobil data, från master till mobiltelefoner. Den stora skillnaden med 5G är att det är snabbare än 4G, men behöver vi verkligen ett snabbare internet?

– Ju mer saker vi förväntar oss att göra på internet, desto snabbare måste det gå. Och när allt fler enheter ska koppla upp sig samtidigt, då ökar behovet av ett riktigt snabbt internet, säger Måns Jonasson i avsnittet.

Och snabbheten handlar inte bara om hur kort tid det tar att ladda ned en film. En viktig del är snabbare så kallade svarstider, något som 5G är extra bra på. Svarstid är hur lång tid det tar att anropa en annan enhet på nätet, och få ett svar. Det här blir särskilt viktigt om vi tänker oss en framtid med allt fler smarta prylar som ska kommunicera med varandra. Ett populärt exempel är självkörande bilar som ska kommunicera med karttjänster och annan trafik. Då vill man verkligen ha ett snabbt och pålitligt internet som alltid har kontakt.

Ordlista – vad är WAP?

  • NMT – En förkortning för Nordisk Mobiltelefoni. Det första mobilnätet i Norden, som infördes 1981. Det var analogt, och kunde inte skicka data.
  • GSM – En förkortning för Globalt system för mobil kommunikation. Andra generationens mobilsystem, som vi alltså kan kalla 2G. Det var det första digitala mobilnätet, och möjliggjorde många funktioner så som SMS och att ansluta till internet.
  • GPRS – Står för General Packet Radio Services. En teknik för att ansluta till internet från mobilen. Datan skickas i paket, och det går därför att vara uppkopplad ständigt och bara betala för mängden överförd data.
  • WAP – Står för Wireless Application Protocol. En teknik som gjorde det möjligt att komma åt och se webben från en mobiltelefon.

Hur fungerar ett mobilnät?

Mobilt internet består av trådlösa radiovågor. Redan 1895 uppfanns den trådlösa telegrafen, då kunde man för första gången överföra information utan sladd. Det här gjorde att fartyg till havs kunde skicka och ta emot meddelanden, och även på land gick det mycket snabbare än det gjort tidigare.

För att överföra information i luften tar man hjälp av osynliga vågor av elektromagnetisk strålning. Det låter läskigt, men strålning utsätts vi redan för varje dag i form av till exempel solljus eller skenet från lampor – detta är också elektromagnetisk strålning. En skillnad är att ljus har en frekvens som vi kan se, och radiovågor har en annan frekvens som våra ögon inte kan se. Det finns också till exempel infrarött och ultraviolett ljus, som har frekvenser som är osynliga för människor.

Det låter läskigt, men strålning utsätts vi redan för varje dag i form av till exempel solljus eller skenet från lampor – detta är också elektromagnetisk strålning.

För mycket av någonting är sällan bra. Solens strålar är nyttiga och nödvändiga för oss i lagom dos, men farligt i för stora doser. Det vet alla som blivit solbrända någon gång. Så är det med all form av strålning. Den strålningen som skickas ut från mobilmaster är inte farlig, eftersom den är betydligt mindre än den strålning som kommer från till exempel solen.

Vad står G för i 5G?

5G står för den femte generationens mobilnät. De flesta känner nog till 3G och 4G, som alltså är tredje och fjärde generationen, men vad hände med de två första generationerna mobilnät? Den första kallades NMT här i Norden, och sattes i bruk 1981. Den andra generationen kallades GSM, och med det blev mobilnätet för första gången digitalt. Därmed var mobilen inte bara till för röster, utan vi kunde börja skicka och ta emot data med hjälp av tekniken GPRS. Vi kunde till och med börja surfa på nätet med hjälp av WAP, en teknik som gjorde det möjligt att komma åt och se webben från en mobiltelefon.

Därefter har utvecklingen gått snabbt. 3G-näten kom till Sverige 2006 och gjorde att vi kunde skicka mycket mer data över nätet. Sen kom 4G och gav oss ännu snabbare nät, och nu kommer alltså 5G.

Kvinna på permobil som surfar på mobiltelefon utomhus.
Med 5G blir det snabbare att använda mobilt internet, och många fler enheter kan vara uppkopplade samtidigt.

Hur snabbt ett mobilnät är beror på flera olika saker, till exempel själva utrustningen så som mobilmasterna. Men en viktig skillnad mellan de olika mobilgenerationerna är också vilken frekvens de använder. 5G använder högre frekvenser än tidigare generationer, och på så vis kan man få plats med mer information – alltså snabbare internet – över radiovågorna.

Men högre frekvenser når också kortare, och har svårare att tränga igenom saker som väggar och träd. Med 5G-näten behövs det därför fler master med kortare avstånd till varandra för att det ska fungera.

Vad behövs för att använda 5G?

För att använda 5G behövs alltså ett helt nytt nätverk av mobilmaster. Sådana nät har nu börjat byggas på olika platser i Sverige, i första hand inne i stadskärnorna. Men för att du ska kunna använda 5G krävs också en mobiltelefon som är anpassad för de nya näten. De flesta nya mobiler som säljs nu har oftast ett 5G-modem inbyggt.

Vad är ett meme?

I det här avsnittet berättar Internetstiftelsens Olle Hallberg om begreppet meme. I internetvärlden består ett meme ofta av en bild eller videoklipp från populärkulturen som på något sätt har ändrats och tagits ur sin ursprungliga kontext. Resultatet blir något som ofta har ett inslag av humor och får stor spridning på nätet.

Ordet meme myntades av den kände biologen Richard Dawkins, och var en variant av ordet gen (på engelska gene). Om en gen är biologins minsta fortplantande beståndsdel, så är meme kulturens minsta fortplantande beståndsdel. Alltså en bit kultur som sprider sig, kan vi säga.

Det kan till exempel vara en gammal poplåt som får nytt liv genom ny användning. Som i fenomenet Rickrolling, där man luras att klicka på en länk och skickas till videon till låten Never Gonna Give You Up med Rick Astley.

Fler avsnitt

Om podden Dumma frågor om internet

Vad vill du veta om nätet? Måns och Jannike från Internetstiftelsen besvarar en fråga om internet i varje avsnitt. Vem uppfann internet, vad är Darknet, vem kan se bilderna jag lägger upp på nätet och vad är molnet? Svaren på dessa och många fler frågor får du här!

Har du själv en internetfråga du vill ha besvarad? Skriv till Måns och Jannike så kanske de tar upp den i ett kommande avsnitt.

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

I vårt nyhetsbrev kan du läsa mer om våra olika satsningar som exempelvis Internetkunskap, Internetmuseum och rapporten Svenskarna och internet. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

I vårt nyhetsbrev kan du läsa mer om våra olika satsningar som exempelvis Internetkunskap, Internetmuseum och rapporten Svenskarna och internet. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
false
-