.FILE 2G 3G 4G 5G
  • Barnen och internet 2019 – detta gör barnen på nätet
    32:42 minuter | 11 februari, 2020

    Barnen och internet 2019 – detta gör barnen på nätet

    Hur bra koll har du på vad ditt barn gör på internet? Hur är det med skärmtid? När får barnen sin första mobil, och vad används mest; Snapchat eller Tiktok? Lyssna på Internetpodden med höjdpunkter från rapporten Barnen och internet...
  • I detta avsnitt av Internetpodden djupdyker Måns Jonasson och Jannike Tillå från Internetstiftelsen i barnens internetanvändning. Rapporten är en del av Svenskarna och internet 2019 och ger en bild av utvecklingen av barn och ungas användning av internet från förskoleåldern till gymnasiet.

    Var det något som förvånade eller stack ut lite extra i Barnen och internet 2019?

    – Jag har ju följt det här lite extra och vet att barns användning av internet kryper ned i åldrarna. Frågan om mobilförbud i skolan verkar ha tagit skruv - undersökningen visar att barnen använder mobilen väldigt mycket mindre i undervisningen i dag. I kapitlet om föräldraskap och internet ser vi att väldigt många föräldrar inte är så aktiva i sina barns digitala liv, säger Jannike.

    Sociala medieplattformar – Snapchat och Instagram populärast bland barnen

    Barn använder internet för att titta, lyssna och läsa digitalt – och nästan alla använder sociala medier. Om man tittar på sociala medieplattformarna kan man se att Snapchat är vanligast både bland flickor och pojkar i åldrarna 11-19 år, följt av Instagram som är en stor kanal speciellt bland tjejerna i högstadiet och äldre. Facebook kommer in ganska sent i barnens liv och de använder också Facebook väldigt sällan.

    Tiktok populärt bland tjejer på mellanstadiet

    Appen Tiktok, där användarna skapar filmklipp till musik, används av 27 procent i åldrarna 11–19 år. Populärast är appen på mellanstadiet, där den används av 39 procent. Sett över hela åldersspannet 11-19 år har Tiktok fler flickor än pojkar som användare.

    – Det är bra att ha en extra koll på Tiktok som förälder eftersom det framför allt är unga flickor som är där, säger Måns.

    Vill du fördjupa dig och lyssna mer på samtalet om barnens användning av de olika sociala medierna? Spola fram till cirka 28.20 in i avsnittet.

    Vilka regler ska man ha för barnens skärmtid?

    En fråga som många föräldrar ofta diskuterar och vill ha tips om är hur mycket tid barnen bör sitta framför skärmen och använda internet. Men bara 53 procent av föräldrarna med barn mellan 11 och 16 år säger att de har regler för barnens internetanvändande.

    – Jag hade förväntat mig att den siffran skulle vara högre. Jag tycker att det är en sådan levande debatt och det känns som att alla föräldrar har reflekterat över det här – eller det tror man i alla fall – men det är alltså bara hälften. Dessutom är det fler föräldrar till pojkar än flickor som har infört regler om skärmtid, säger Måns.

    Våga prata om det som händer på nätet

    70 procent av föräldrarna med barn mellan 11 och 16 år hjälper sina barn att skaffa konto på sociala medier. Cirka 30 procent av lågstadiebarnen har konton på sociala nätverk trots att de flesta har 13-årsgräns. Måns och Jannike diskuterar om föräldrar har koll på vad nätverken används till, om de själva är aktiva där och vad de själva tar för ansvar när de släpper ut sina barn på nätet.

    – Vi ser att föräldrar känner till en del av tjänsterna barnen använder, men absolut inte alla. Vi ser också att majoriteten av föräldrarna inte vet vem barnen kommunicerar med på tjänsterna, säger Jannike och fortsätter:
    – Vi brukar ibland jämföra med att man inte skulle man släppa ut sitt barn på stan på kvällen i en viss ålder utan att snacka med dem om vem de pratar med och hur de ska ta sig hem. Egentligen är det väl samma sak i det digitala livet. Vi måste orka sätta oss in i detta och våga ställa frågan: Vad har du gjort på nätet idag?

    Hur många barn spelar på nätet?

    Spel på nätet är en stor aktivitet för många barn och unga. Hela 93 procent av barnen spelar spel på nätet och 58 procent gör det varje dag. Men det är stora skillnader mellan flickor och pojkar. 71 procent av pojkarna spelar dagligen medan bara 46 procent av flickorna gör det. Många föräldrar är oroliga för att spelandet leder till isolering, trots att många barn spelar tillsammans med andra.

    – Dialogen och kommunikationen är en stor del av spelandet, i alla fall när jag lyssnar på mina barn när de spelar. Det handlar mycket om samarbete och nästan lite projektledning ibland: Om jag gör så här, så gör du så här, och om jag springer dit så gör du så. Det är också en form av kommunikation och nätverkande, säger Måns.

    Vill du bara lyssna på avsnittet om barn och spel på nätet? Spola fram till 32.40 in i avsnittet.

    Håll utkik efter uppdaterade siffror om barnens internetanvändning i ”Barnen och internet 2020” som publiceras under våren 2021.

    Fler avsnitt

    • Svenskarna och internet 2020
      53:04 minuter | 15 december, 2020

      Svenskarna och internet 2020

      Hur har svenskarnas internetvanor påverkats under coronapandemin? Lyssna på när Jannike Tillå, Måns Jonasson och Jenny Andersson från Internetstiftelsen lyfter höjdpunkter från Svenskarna och internet 2020.
    • Jenny Radcliffe – systemens svagaste länk är människan
      13:46 minuter | 16 december, 2019

      Jenny Radcliffe – systemens svagaste länk är människan

      Hur trygga är säkerhetssystemen på ditt företag? Lyssna på säkerhetskonsulten Jenny Radcliffe som tar sig in i vilken byggnad som helst med hjälp av socialt ingenjörskap, människokännedom och konsten att förhandla och övertala.
    • Harper Reed om partiska algoritmer och AI
      17:21 minuter | 23 december, 2019

      Harper Reed om partiska algoritmer och AI

      Vad behöver vi göra för att minska risken för att AI jobbar utifrån partiska algoritmer? Lyssna på futuristen och hackaren Harper Reed som pratar om partiska algoritmer, kulturen i techvärlden och vikten av att lyssna på användarna.
    • danah boyd – om tekniken som förstärkare av social interaktion
      38:49 minuter | 10 december, 2019

      danah boyd – om tekniken som förstärkare av social interaktion

      Vilka systemförändringar behöver vi göra för att skap en mer sund värld? Lyssna på forskaren och sociala medieexperten danah boyd som pratar om skärningspunkten mellan teknik, samhälle och politik.
    • David Rowan – så framtidssäkrar du din verksamhet genom innovation
      17:12 minuter | 30 december, 2019

      David Rowan – så framtidssäkrar du din verksamhet genom innovation

      Vad är egentligen riktig innovation? Kan en innovationschef eller AI-minister framtidssäkra din verksamhet? Lyssna på David Rowan, tidigare chefredaktör på teknikmagasinet Wired, om hur du skiljer på meningslösa uppfinningar och innovationer som förändrar världen.

    Om Internetpodden

    Vad händer på internet? I Internetpodden får du höra om nya satsningar och projekt från Internetstiftelsen, blandat med kunskap och insikter om internet och digitaliseringen. Helt enkelt bättre koll på nätet!

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

    I vårt nyhetsbrev kan du läsa mer om våra olika satsningar som exempelvis Internetkunskap, Internetmuseum och rapporten Svenskarna och internet. Mer kunskap helt enkelt!

    Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

    I vårt nyhetsbrev kan du läsa mer om våra olika satsningar som exempelvis Internetkunskap, Internetmuseum och rapporten Svenskarna och internet. Mer kunskap helt enkelt!

    Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
    false
    -