.FILE 2G 3G 4G 5G
  • Jenny Radcliffe – systemens svagaste länk är människan
    13:46 minuter | 16 december, 2019

    Jenny Radcliffe – systemens svagaste länk är människan

    Hur trygga är säkerhetssystemen på ditt företag? Lyssna på säkerhetskonsulten Jenny Radcliffe som tar sig in i vilken byggnad som helst med hjälp av socialt ingenjörskap, människokännedom och konsten att förhandla och övertala.
  • I det här avsnittet av Internetpodden samtalar Internetstiftelsens Isadora Hallengren med Jenny Radcliffe, keynote-talare på Internetdagarna 2019. Jenny Radcliffe höll en uppskattad presentation om säkerhetssystemens svagaste länk - människan.

    It-säkerhet är en fråga om människor

    Jenny Radcliffe är känd som ”människohackern”. Hon vet inte mycket om teknologi, men kan ta sig in i vilken byggnad som helst. Genom socialt ingenjörskap och expertis i konsten att förhandla och övertala har Jenny Radcliffe kallats både tankeläsare, jediriddare och en mänsklig lögndetektor.

    Myndigheter, säkerhetsbranschen och globala företag använder hennes kunskaper för att testa sin egen säkerhet. Kryptering, lösenord och låsta dörrar hjälper inte när Radcliffe siktar in sig på systemets svagaste punkt; människan. Hon hörs också i den framgångsrika podden The Human Factor.

    Informella nätverk och interna genvägar en säkerhetsrisk

    Tack vare sin förmåga att inge förtroende och agera självsäkert kan Jenny Radcliffe med målsökande precision sikta in sig på människor med åtkomst som låter sig duperas.

    Det som är gemensamt i alla företag är att det finns vissa hjältar som människor vill följa och vissa personer som ingen gillar. Det gäller att hitta folks interna ritualer; hur de firar, om de tar en drink efter jobbet på fredagar.

    – Det som gör oss framgångsrika är att vi ser varje företag som en individ och siktar sedan in oss på ett visst mål istället för att skjuta med hagelbössan, säger Jenny Radcliffe.

    Tror du att det finns en risk med att ni utnyttjar människors snällhet när ni tar er in i företag?
    – Ja och det är olyckligt. Men vi får chans att prata med människor efteråt och förklara varför vi gjorde som vi gjorde. Syftet med intrånget är att få dem att förstå hur de kan skydda sig själva när det är riktiga bedragare som tar sig in. Det är hela poängen. Betyder det att jag tycker att man alltid ska vara paranoid och inte lite på någon? Nej, men vi tycker att folk behöver vara lite mer vaksamma och medvetna om vad de gör för att skydda sig själva.

    Lyssna på hela avsnittet med Jenny Radcliffe om hur hon gör research och förbereder sig inför ett uppdrag.

    Fler avsnitt

    • danah boyd – om tekniken som förstärkare av social interaktion
      38:49 minuter | 10 december, 2019

      danah boyd – om tekniken som förstärkare av social interaktion

      Vilka systemförändringar behöver vi göra för att skap en mer sund värld? Lyssna på forskaren och sociala medieexperten danah boyd som pratar om skärningspunkten mellan teknik, samhälle och politik.
    • David Rowan – så framtidssäkrar du din verksamhet genom innovation
      17:12 minuter | 30 december, 2019

      David Rowan – så framtidssäkrar du din verksamhet genom innovation

      Vad är egentligen riktig innovation? Kan en innovationschef eller AI-minister framtidssäkra din verksamhet? Lyssna på David Rowan, tidigare chefredaktör på teknikmagasinet Wired, om hur du skiljer på meningslösa uppfinningar och innovationer som förändrar världen.
    • Harper Reed om partiska algoritmer och AI
      17:21 minuter | 23 december, 2019

      Harper Reed om partiska algoritmer och AI

      Vad behöver vi göra för att minska risken för att AI jobbar utifrån partiska algoritmer? Lyssna på futuristen och hackaren Harper Reed som pratar om partiska algoritmer, kulturen i techvärlden och vikten av att lyssna på användarna.
    • Svenskarna och internet 2020
      53:04 minuter | 15 december, 2020

      Svenskarna och internet 2020

      Hur har svenskarnas internetvanor påverkats under coronapandemin? Lyssna på när Jannike Tillå, Måns Jonasson och Jenny Andersson från Internetstiftelsen lyfter höjdpunkter från Svenskarna och internet 2020.
    • Barnen och internet 2019 – detta gör barnen på nätet
      32:42 minuter | 11 februari, 2020

      Barnen och internet 2019 – detta gör barnen på nätet

      Hur bra koll har du på vad ditt barn gör på internet? Hur är det med skärmtid? När får barnen sin första mobil, och vad används mest; Snapchat eller Tiktok? Lyssna på Internetpodden med höjdpunkter från rapporten Barnen och internet...

    Om Internetpodden

    Vad händer på internet? I Internetpodden får du höra om nya satsningar och projekt från Internetstiftelsen, blandat med kunskap och insikter om internet och digitaliseringen. Helt enkelt bättre koll på nätet!

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

    I vårt nyhetsbrev kan du läsa mer om våra olika satsningar som exempelvis Internetkunskap, Internetmuseum och rapporten Svenskarna och internet. Mer kunskap helt enkelt!

    Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

    I vårt nyhetsbrev kan du läsa mer om våra olika satsningar som exempelvis Internetkunskap, Internetmuseum och rapporten Svenskarna och internet. Mer kunskap helt enkelt!

    Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
    false
    -