.FILE 2G 3G 4G 5G
David Rowan – så framtidssäkrar du din verksamhet genom innovation
17:12 minuter | 30 december, 2019

David Rowan – så framtidssäkrar du din verksamhet genom innovation

Vad är egentligen riktig innovation? Kan en innovationschef eller AI-minister framtidssäkra din verksamhet? Lyssna på David Rowan, tidigare chefredaktör på teknikmagasinet Wired, om hur du skiljer på meningslösa uppfinningar och innovationer som förändrar världen.

I det här avsnittet av Internetpodden samtalar Internetstiftelsens Måns Jonasson med David Rowan, keynote-talare på Internetdagarna 2019. Rowan höll en hyllad presentation på temat innovationer och visade exempel på en del inte fullt så innovativa uppfinningar.

David Rowan är grundare och före detta chefredaktör för teknikmagasinet Wired UK. Han har pratat med företagsledare runt om i världen om innovation. Samtalen har legat till grund för hans bok ”Non-bullshit innovation – radical ideas from the world’s smartest minds” där han samlat tankar och idéer från organisationer och startupföretag.

Vad är innovation?

David Rowan konstaterar att mycket av det många påstår är innovation egentligen handlar om något annat. Innovation är att bygga framtida värde för den organisation du arbetar på genom att använda de verktyg som finns tillgängliga, enligt David Rowan.

– Om du har ett företag eller är en regering så kan du vara säker på att världen inte kommer att funka på samma sätt om fem år som den gör nu. Så frågan är hur du ska se till att överleva genom att förbereda dig för en osäker framtid. Det är det innovation handlar om, säger han och pekar bland annat på de möjligheter som idag finns med artificiell intelligens, AI, och maskininlärning.

För att säkra sin verksamhet i framtiden behöver du, enligt David Rowan, ha ett agilt arbetssätt. Det betyder att göra prototyper, testa, analysera och förbättra och att först börja i liten skala och sedan satsa på det som fungerar. Det är i mångt och mycket samma arbetssätt som startupföretag har.

Världens första AI-minister i Förenade Arabemiraten

Ett land som enligt David Rowan arbetar på det sättet är Förenade Arabemiraten. Landet tillsatte 2017, som första land i världen, en minister för artificiell intelligens. Som en av världens största producenter av en sinande resurs – oljan – inser de att de krävs innovation för att hitta andra möjligheter för försörjning i framtiden.

– Regeringen letar aktivt för att se vad framtiden skulle kunna innebära genom att experimentera med nya typer av 3D-printade byggnader och flygande bilar. Det finns inget som säger att det kommer att bli på det sättet, men genom att tänka i andra banor öppnar det för andra sätt att göra saker i framtiden.

En innovationschef fixar inte problemen på egen hand

Att tillsätta en AI-minister eller innovationschef kommer inte nödvändigtvis göra organisationen eller landet mer innovativt om inte högsta chefen är delaktig, enligt David Rowan.

– Jag blir frustrerad av hur mycket pengar som investeras i startupavdelningar eller acceleratorer, som läggs som särskilda enheter i storföretag eller organisationer. Det blir ett säkert sätt att utforska utan att något händer i företagets kärnverksamhet. Men oavsett om du tillverkar bilar, är i mediabranschen eller inom detaljhandeln så tvingas du prototypa för en ny verklighet när du ser att din marknad försvinner och ersätts av nya beteenden. Annars kan du bli utkonkurrerad av ett nytt Netflix.

Kommer de demokratiska länderna att konkurreras ut?

Hur ser du på risken med att demokratiska länder och stora företag riskerar att konkurreras ut av auktoritära länder och organisationer?

– Jag är från London och Europa. Under de senaste tre åren har vi debatterat vad demokrati var, vad det är, och vad det borde vara. Under tiden har Kina seglat upp som en allt större imperialistisk supermakt. En av utmaningarna med politiken som den är utformad idag är att den är riggad för kortsiktighet och att bli återvald. Det gör att ledande politiker undviker de allvarliga och svåra omställningarna som vi behöver, och istället fokuserar på kortsiktiga vinster. Det gör att vi hamnar på efterkälken eftersom vi tror att det är business as usual.

Det låter dystopiskt?

– Nej, jag är optimist. Jag började min presentation med att säga att det inte är för sent. Det fortfarande finns en hel radda av teknologier som är i sin linda, som quantum computing, en revolution som kommer att förändra områden som utbildning och medicin. Skalbar maskininlärning kommer hjälpa oss att förstå den mänskliga biologin och göra att vi kan använda kod för att lösa problem kring vår fysiska hälsa och genomik – studien av arvsmassan. Jag tycker att det är en otroligt spännande tid.

Lyssna på hela poddavsnittet där David Rowan även berättar om hur det australiensiska flygbolaget Quantas utökat sin verksamhet bortom flygplan genom att utnyttja kunddata från halva Australiens befolkning.

Fler avsnitt

    Jenny Radcliffe – systemens svagaste länk är människan
    13:46 minuter | 16 december, 2019

    Jenny Radcliffe – systemens svagaste länk är människan

    Hur trygga är säkerhetssystemen på ditt företag? Lyssna på säkerhetskonsulten Jenny Radcliffe som tar sig in i vilken byggnad som helst med hjälp av socialt ingenjörskap, människokännedom och konsten att förhandla och övertala.
    danah boyd – om tekniken som förstärkare av social interaktion
    38:49 minuter | 10 december, 2019

    danah boyd – om tekniken som förstärkare av social interaktion

    Vilka systemförändringar behöver vi göra för att skap en mer sund värld? Lyssna på forskaren och sociala medieexperten danah boyd som pratar om skärningspunkten mellan teknik, samhälle och politik.
    Harper Reed om partiska algoritmer och AI
    17:21 minuter | 23 december, 2019

    Harper Reed om partiska algoritmer och AI

    Vad behöver vi göra för att minska risken för att AI jobbar utifrån partiska algoritmer? Lyssna på futuristen och hackaren Harper Reed som pratar om partiska algoritmer, kulturen i techvärlden och vikten av att lyssna på användarna.
    Svenskarna och internet 2020
    53:04 minuter | 15 december, 2020

    Svenskarna och internet 2020

    Hur har svenskarnas internetvanor påverkats under coronapandemin? Lyssna på när Jannike Tillå, Måns Jonasson och Jenny Andersson från Internetstiftelsen lyfter höjdpunkter från Svenskarna och internet 2020.
    Barnen och internet 2019 – detta gör barnen på nätet
    32:42 minuter | 11 februari, 2020

    Barnen och internet 2019 – detta gör barnen på nätet

    Hur bra koll har du på vad ditt barn gör på internet? Hur är det med skärmtid? När får barnen sin första mobil, och vad används mest; Snapchat eller Tiktok? Lyssna på Internetpodden med höjdpunkter från rapporten Barnen och internet...

Om Internetpodden

Vad händer på internet? I Internetpodden får du höra om nya satsningar och projekt från Internetstiftelsen, blandat med kunskap och insikter om internet och digitaliseringen. Helt enkelt bättre koll på nätet!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

I vårt nyhetsbrev kan du läsa mer om våra olika satsningar som exempelvis Internetkunskap, Internetmuseum och rapporten Svenskarna och internet. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

I vårt nyhetsbrev kan du läsa mer om våra olika satsningar som exempelvis Internetkunskap, Internetmuseum och rapporten Svenskarna och internet. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
false
-