Guldkonfettiregn över en grupp människor som står på en scen

Sal Khan är huvudtalare när Internetdagarna fyller 25 år

5 min läsning

I 25 år har Internetdagarna sammanfört människor som på olika sätt älskar och jobbar med nätet. I november firas jubileum med bland annat utbildningspionjären Sal Khan som huvudtalare.

För 25 år sedan hade knappt hälften av svenskarna tillgång till internet hemma. Idag är nätet en självklarhet och varje del av samhället har kopplingar till den digitala världen.

Måns Jonasson och Aisha Mossberg, konferencierer på Internetdagarna.
25–26 november | online

Se programmet och köp biljett

Biljettförsäljningen till Internetdagarna 2024 pågår för fullt. Årets konferens sker 25–26 november och är fylld av trendspaningar, diskussioner, möten och inspiration. Spana in programmet och köp din biljett här!

Under hela den tiden har den årliga konferensen Internetdagarna samlat människor i Sverige som på olika sätt älskar, lever och jobbar med internet. Under två fyllda dagar samlas man för att samtala om både vad internet är och vad internet kan bli.

– Vi samlar människor från alla delar av samhället – experter, innovatörer och de som verkligen brinner för samhällsutveckling och vill dela sin kunskap. Här finns plats för alla perspektiv – även de som kanske utmanar oss, berättar Jessica Bäck som jobbat med Internetdagarna sedan 2018.

Jessica Bäck, Sanna Cedergren och Aisha Mossberg arbetar alla med Internetdagarna.

Ämnen och huvudtalare som utmanar

Ämnen som berör och engagerar är normalt på Internetdagarna. Bland konferensens huvudtalare har flera varit polariserande. Talare som Edward Snowden och nobelpristagaren Maria Ressa är framstående namn som på olika sätt blivit förföljda för sina åsikter och handlingar.

Några tidigare huvudtalare har varit väldigt teknikoptimistiska, som Apples medgrundare Steve Wozniak. Andra har lyft starkt kritiska åsikter om teknikutvecklingen, som Amy Webb och Cory Doctorow.

Aisha Mossberg är konferencier på Internetdagarna tillsammans med Måns Jonasson. Hon säger att samtalen med de inbjudna huvudtalarna är en av de stora händelserna som samlar alla besökare. Oavsett ämne kommer huvudtalarna att engagera.

– På Internetdagarna finns det plats för de svåra frågorna och de talare vi bjuder in visar verkligen på det. Som besökare kan man räkna med att bli engagerad och ibland lite provocerad, säger Aisha Mossberg.

Sal Khan brinner för att utbilda

Årets första huvudtalare följer traditionen med brännheta ämnen, nämligen AI och utbildning. Sal Khan är en pionjär inom digital utbildning men letar ständigt efter nya sätt att bilda och fortbilda. Sal Khan är grundare av Khan Academy – en kostnadsfri utbildningstjänst som tagit världen med storm. Idag har tjänsten över 150 miljoner registrerade användare och över 70 000 kurser.

Huvudtalare på Internetdagarna 2024 – Sal Khan.
Sal Khan, huvudtalare på Internetdagarna 2024 och grundare av Khan Academy.

Sal Khan kommer att prata om hur AI påverkar utbildning. Många pedagoger känner oro inför den nya tekniken, men Sal Khan ser istället hur AI i grunden kan förvandla hur vi lär oss och lär ut kunskap.

Missa inte Sal Khan och allt spännande innehåll på Internetdagarna 2024!

En 25-åring som vuxit

Den första upplagan av Internetdagarna hade runt 200 besökare. De senaste åren har konferensen blivit helt digital och samlar mer än 20 gånger så många deltagare.

Bara en person (såvitt vi vet) har deltagit på samtliga Internetdagarna under de 25 åren. Det är Anne-Marie Eklund Löwinder, förmodligen Sveriges största internetprofil. Anne-Marie Eklund Löwinder – eller Amel – blev som första svensk invald i Internet Hall of Fame 2013. Hon har också sommarpratat 2022 och var under många år kryptoofficer – en av bara fjorton personer som bär "nyckeln till internet".

Anne-Marie Eklund-Löwinder, säkerhetschef på Internetstiftelsen.
Anne-Marie Eklund Löwinder, Internetdagarnaveteran.

– Den första upplagan av Internetdagarna handlade mycket om bredbandslösningar och hur internet skulle byggas ut i Sverige. Numera handlar det mindre om själva tekniken, men desto mer om dess användning i samhället, berättar Anne-Marie Eklund Löwinder.

Vad tycker Internetdagarnas besökare?

"Kombinationen hyperintressanta föreläsningar, entusiasm, värme, trams och bra diskussioner är unik."
Kommunikatör

"Det mest proffsiga och innehållsrika online-evenemang jag någonsin deltagit i."
Publikationsansvarig

"En bra välkomnande atmosfär. Bra talare och lätt att hitta rätt."
Webbansvarig

"Så bra att man kan titta på föreläsningar i efterhand - jag kommer försöka titta på många fler kommande månad än vad jag hann med nu de här dagarna!"
Beslutsfattare IT

Digital konferens gör att alla kan vara med

I takt med att de ämnen som ryms på Internetdagarna har breddats har det också blivit en större blandning av besökare. IT-strateger och beslutsfattare deltar tillsammans med bibliotekarier och kommunikatörer.

En viktig förutsättning för att kunna samla en bred och blandad publik är också att Internetdagarna sedan 2020 flyttat ut på nätet och blivit helt digital. Även de som inte bor i Stockholm eller har möjlighet att resa dit kan nu vara med.

En person tittar på en ipad, på skärmen syns youtubern Ann Reardon.

– Ett digitalt Internetdagarna gör att vi samlar besökare från hela Sverige, berättar Sanna Cedergren som är projektledare på Internetdagarna. Följaktligen har vi kunnat gå från att vara till stor del en Stockholmskonferens till en Sverigekonferens. Det är en styrka.

Digital närvarokänsla

Många event som blivit digitala har däremot ställts inför ett problem – nämligen hur man kan erbjuda besökarna en unik upplevelse, något som de inte kan få genom att kolla på en youtubevideo eller läsa en bok.

– Vi jobbar hårt med att skapa en äkta närvarokänsla och hitta olika sätt att ge deltagarna en känsla av att vara på en speciell plats fastän de är med via skärmen. Jag blir alltid förvånad över hur engagerade våra besökare är och hur de på ett självklart sätt tar plats i möten mellan människor och samtal, berättar Sanna Cedergren.

Anne-Marie Eklund Löwinder håller också med om att Internetdagarna är en viktig mötesplats. Det handlar givetvis om att lyssna på inspirerande talare och fördjupa sig i de senaste tekniktrenderna. Men det är lika viktigt att samtala, nätverka och mötas. Den aspekten har varit konstant under 25 år menar hon.

– Känslan man får är att Internetdagarna präglas av en stark kärlek till internet, men också ansvarstagande, att de som deltar och bidrar till konferensen vill skapa samhällsnytta. Det är en vänlig och välkomnande stämning. Jag har varit med under alla år, och kommer alltid från Internetdagarna med en starkt positiv känsla, säger Amel.

Läs mer om Internetdagarna och säkra din biljett idag!