Zonemaster

Testverktyget Zonemaster hjälper dig att ta reda på hur din webbplats mår och på köpet får du en bättre förståelse för hur domännamnssystemet, DNS, fungerar.

Verktyget undersöker domännamnets hälsotillstånd och de DNS-servrar som innehåller information om det specificerade domännamnet.

När ett domännamn (även kallad zon) skickas till Zonemaster undersöks domännamnets hälsotillstånd från början till slut. Det görs genom att Zonemaster går igenom DNS från roten (.) till TLD:n (toppdomänen, till exempel .se) och slutligen de DNS-servrar som innehåller information om det specificerade domännamnet (till exempel internetstiftelsen.se). Zonemaster genomför många olika tester som finns dokumenterade här.

Zonemaster passar på att utföra en hel del tester. Dessa är bland annat kontroll av DNSSEC-signaturer (säkerhetssignerade domännamn), att olika DNS-servrar går att komma åt och att IP-adresser är nåbara på det publika internet.

Du kan välja att använda Zonemaster som molntjänst eller ladda ner verktyget för egen installation eller integrering i egna projekt. Zonemaster är gratis att använda och dessutom öppen källkod, vilket betyder att du också fritt får anpassa det efter dina behov.

Zonemaster är utvecklat av Internetstiftelsen tillsammans med vår franska motsvarighet AFNIC.