Om eventet
Tack till alla som deltog i eventet, du kan se det i efterhand på vår Youtube-kanal.
Användningen av AI ökar i samhället. Med det kommer nya möjligheter, men också nya utmaningar. Bedrägerierna blir alltmer komplexa och många förknippar handeln på nätet med oro och många risker. Så hur gör vi för att undvika att bli lurade? Och hur kan vi dra nytta av den nya tekniken?
Välkommen till ett kostnadsfritt digitalt event som gör dig till en säkrare och mer medveten internetanvändare. Var med och:
- lär dig hur du undviker bedrägerier
- få tips om hur du e-handlar säkrare och smartare
- upptäck hur du kommer i gång med AI och hur du kan bli en positiv kraft på sociala medier.
Program (cirkatider, kan komma att ändras)
Från sms- till AI-bedrägerier – så skyddar du dig
Digitaliseringen har gett oss nya tjänster som vi kan dra stor nytta av. Samtidigt utnyttjar många kriminella digitaliseringen i syfte att vilseleda oss. Till exempel genom att använda digitala tjänster på ett felaktigt sätt för att komma åt våra pengar. Lyckligtvis går det att skydda sig mot det här. Jan Olsson, kriminalkommissarie på Nationellt It-brottscentrum, ger dig konkreta tips på hur du kan minska riskerna för att bli utsatt.
Romansbedrägerier – den blinda längtan efter kärlek som ödelägger liv
Beata Hansson – frilansjournalist och författare, och Anna-Sara Fire – kommunikatör och författare, berättar en verklig historia om en kvinna som blir förälskad i en man hon uppvaktas av på nätet. Parallellt med att vi följer hennes väg till en ekonomisk katastrof har Beata och Anna-Sara försökt hitta förklaringar till varför hon och många andra blir lurade på det här sättet. De har hämtat teser, kunskap och information från poliser och anhöriga, samt pratat med IT-experter, terapeuter, kärleksforskare, biologer, präster och andra som blivit lurade.
Glädjen av att finnas och vara kreativ på sociala medier – en oldfluencers berättelse
Vill du uttrycka din kreativitet och nå ut med den så kan sociala medier vara utmärkta kanaler för det. På sociala medier kan du snabbt och enkelt få kontakt med likasinnade. Lyssna till hur Maria Sörensson kom igång med sitt Instagramkonto @aginginstyle.
Paus
Handla säkert
När vi handlar på nätet är vi sårbara för bedrägerier. I våras avslöjade Dagens industri att uppemot 15 000 svenskar har råkat läcka personuppgifter och betalinformation till ett stort kinesiskt e-handelsbedrägerinätverk. It-säkerhetsspecialisten Karl Emil Nikka visar hur dessa bedrägerier gick till. Han berättar hur du kan avslöja liknande bedrägerier och hur du gör för att handla tryggt på nätet.
Handla smart
Lär dig hur du kan utnyttja e-handelns möjligheter och hur du undviker de vanligaste fallgroparna. Vad ska du tänka på när du tar del av prisjämförelsetjänster, kundomdömen, rangordningar och marknadsföring? Maria Wiezell, Konsumentjuridisk expert på Sveriges konsumenter, ger dig tipsen du behöver.
Kom igång med AI
AI handlar inte bara om att du ska kunna inhämta information om saker som biverkningar på mediciner. Du kan få veta mycket mer kittlande och intressanta saker än så. Att använda sig av AI är som att ha en bästis som hjälper till när det behövs. Anne-Marie Eklund Löwinder, Vd och säkerhetsexpert, ger dig tips på hur du kommer i gång med din användning av AI!
Medverkande
Jan Olsson
Jan har arbetat som polis i drygt 30 år och sedan 6 år tillbaka med förebyggande insatser och som verksamhetsutvecklare på Nationellt IT-brotts Centrum (Noa) / Swedish CyberCrime Center (SC3).
Anna-Sara Fire
Anna-Sara har ett förflutet som journalist och arbetar nu som skribent och kommunikatör. Hon har en masterexamen i fred och konflikt och har ett intresse för mänskligt beteende som färgar både arbete och privatliv.
Beata Hansson
Beata har arbetat som skribent i ungefär tjugofem år med kultur- och samhällsfrågor. Hon driver en litteraturtidskrift, KLASS och har även skrivit ett antal reportageböcker, bland annat om serbisk maffia och pojkars gängvåld.
Maria Sörensson
Oldfluencer som är passionerat intresserad av att locka medelålders och äldre kvinnor att våga synas mer genom att inspirera dem att hitta ett personligt uttryck i sin klädsel. Till min hjälp har jag en jättestor garderob med mängder av accessoarer.
Maria Wiezell
Konsumentvägledare och konsumentjuridisk expert på Sveriges Konsumenter. Har suttit i ett flertal av statens offentliga utredningar, bland annat gällande nya konsumentköplagen och det moderniserade konsumentskyddet.
Anne-Marie Eklund Löwinder
Anne-Marie Eklund Löwinder är en av Sveriges ledande experter på Informations- och IT-säkerhet med nära 40 års erfarenhet av strategiskt och praktiskt säkerhetsarbete.
Karl-Emil Nikka
IT-säkerhetsspecialist med fokus på medarbetarträning. För sina insatser på området utsågs han till Årets säkerhetsprofil 2021 av Företagsuniversitetet och branschtidningen Aktuell säkerhet där han numera också är stående krönikör.
Björn Appelgren
Projektledare och ansvarig för satsningar inom digital kompetens för vuxna på Internetstiftelsen.
Arrangör
Internetstiftelsen
Internetstiftelsen är en oberoende, affärsdriven och allmännyttig organisation. Vi verkar för ett internet som bidrar positivt till människan och samhället. Det gör vi bland annat genom vår folkbildande sajt internetkunskap.se.
Samarbetspartners
Digidel
Digidel handlar om samverkan och öppen kunskapsdelning i syfte att främja digital delaktighet.
SeniorNet Sweden
Digital gemenskap är vårt syfte. Vi hjälper seniorer använda digital teknik och internettjänster. Ideell förening med ett 40-tal lokala föreningar.
PRO
PRO är Sveriges största mötesplats för pensionärer. Vi påverkar viktiga samhällsfrågor och ser till att livet som pensionär blir roligare.
SKPF Pensionärerna
SKPF Pensionärerna är ett pensionärsförbund som är öppet för alla, oavsett yrkesbakgrund. Vi erbjuder bl.a. sociala aktiviteter, kurser och resor.
SPF Seniorerna
SPF Seniorerna är en partipolitiskt och religiöst obunden medlemsorganisation för alla som har rätt till pension i Sverige, oavsett ålder.
ReDig
Redig är ett nätverk för biblioteksutvecklare inom digital kompetens/digital delaktighet på regionbiblioteken i Sverige.
Eventet är en del av
emedborgarveckan
Nationell kampanj vars syfte är att främja ökad användning av e-tjänster och ökad digital delaktighet.
Tänk säkert
I oktober varje år arrangeras EU:s informationssäkerhetsmånad. I Sverige anordnar MSB och Polisen kampanjen "Tänk säkert".
Digitalidag
Digitalidag är en årlig och nationell temadag om digitaliseringens möjligheter och utmaningar sedan 2019.