.PDF

Domäner

Internetstiftelsen ansvarar för internets svenska toppdomän .se, med registrering av domännamn, samt administration och teknisk drift av det nationella domännamnsregistret. Internetstiftelsen sköter också drift och administration av toppdomänen .nu. Du kan enkelt söka efter lediga domännamn nedan.

Är domännamnet ledigt?

Skriv in domännamnet du vill registrera eller ha information om och klicka på "Sök". Om domännamnet är ledigt är det bara att välja den återförsäljare du vill registrera domännamnet hos

På grund av skyddet av personuppgifter döljs viss information vid en sökning. För innehavare som är privatpersoner/enskild firma visas inga kontaktuppgifter. Här kan du läsa mer om hur du begär att ta del av den information som döljs.

Många sladdar.

För dig som jobbar i branschen

Här har vi samlat verktyg och information för dig i domännamnsbranschen. Tekniska artiklar, statistik och redskap för ett stabilt och säkert internet.

Registrera ett domännamn

Ett domännamn är som en gatuadress på internet och gör att alla nätsurfare enkelt hittar till din sida. Internetstiftelsen ser till så att alla .se- och .nu-domäner fungerar som de ska. Innan du skaffar en egen adress på nätet är det ett par saker som kan vara bra att tänka på.
Adresskylt för Hammarby Kaj.

Tips innan du registrerar ett domännamn

Innan du skaffar en egen adress på nätet är det ett par saker som kan vara bra att tänka på. Därför ha vi samlat några handfasta råd för dig som vill registrera ett domännamn.

Tvistlösning och domänskojare

Det är principen ”först till kvarn” som gäller för tilldelning av .se- och .nu-domännamn; den som först ansöker om en ledig domän får den utan förprövning. Om du anser att någon annan har registrerat ett .se- eller .nu-domännamn som du själv har rätt till går det att överklaga tilldelningen av domännamnet i efterhand.
bullfika med två kaffekoppar.

Så här löser vi domäntvister

Om någon har registrerat ett domännamn som du anser dig ha rätt till kan du pröva tilldelningen av domännamnet i efterhand.

Clownnäsa i mobilskärm.

Undvik domänskojare

Det finns en del fula fiskar i domänbranschen. Ett exempel är domänskojare. Så här gör du för att undvika dem.