Barnhack – ett år senare

Av Måns Jonasson den 5 maj, 2014

Det har nu gått ett år sedan jag drog igång det allra första Barnhacket här på Internetstiftelsen. Det som började som ett experiment för att se om jag kunde lära andra barn att programmera i Scratch blev snabbt en riktig succé. Nu har jag tappat räkningen på hur många Barnhack jag hållit i, hur många barn jag hunnit visa hur man programmerar, och framförallt hur många gånger jag hört det inbyggda ”mjau”-ljudet som katten Scratch gör i det allra första spelet vi bygger tillsammans under kursen.

Det är fortfarande väldigt roligt att hålla i kurserna, och jag lär mig fortfarande en massa nya saker. Som att det är väldigt svårt att få in flickor till våra kurstillfällen, vilket är anledningen till att jag redan från början kvoterat dem 50/50 pojkar och flickor. De åtta platserna för pojkar fylls upp på tio–femton minuter varje gång, men de åtta platserna vikta åt flickor kan dröja flera dagar innan de är slut. Och av någon anledning är det bara en pojke som någonsin blivit sjuk samma dag som ett Barnhack, men nästan varje gång är det en eller två flickor som blivit sjuka.

Vad beror detta på? Jag vet inte och kan bara gissa att det beror på att föräldrar inte är lika sporrade att väcka intresset för programmering hos sina döttrar som de uppenbarligen är för sina pojkar. Jag har svårt att förstå det – världen ligger vidöppen för de flickor som kommer igång tidigt med teknikintresset, och i mina kurser är det oftast tjejerna som blir ”hungrigast” på att göra egna spel efter en tvåtimmarskurs.

Så det här blir en uppmaning till alla er med döttrar: Vänta inte längre, utan väck teknikintresset hos dem nu! För jag tror att det bara är genom nästa generation vi förändrar utseendet på framtidens svenska IT-bransch. Och vad är det värsta som kan hända – att din dotter blir biten av programmering och börjar göra egna spel på fritiden?

Vi ses på nästa Barnhack! Anmäl dig till vår mejlinglista så får du mejl när nästa tillfälle annonseras. Eller ladda ner eller beställ vår Barnhacks-guide och sätt igång med dina egna barn. Du kan även titta på våra pedagogiska videor som ligger uppe på Youtube.