Dags för ny videokurs i Scratch

Av Måns Jonasson den 8 januari, 2015

Vi på Internetstiftelsen ser det som en viktig uppgift inför framtiden att väcka intresset hos juniorerna för hur datorer, programmering och nätet egentligen fungerar. Ett sätt att göra detta är genom programmeringsspråket Scratch.

Som en del av vår satsning på Barnhack har jag skrivit två böcker som kan användas för vuxna och barn som vill lära sig att programmera egna spel i Scratch – en väldigt enkel och lättanvänd miljö som samtidigt är en funktionell och praktisk introduktion till programmering för barn och unga.

Den första boken går igenom grunderna i Scratch och innehåller det spel som jag lär ut under våra återkommande Barnhack här på Internetstiftelsen.

Den andra boken tar upp lite mer avancerade delar, som ”kloner”, som kan sägas vara Scratch introduktion till OOP – Objektorienterad programmering.

Snabbt och enkelt

Det som gjorde att jag fastnade för Scratch från allra första början är främst just enkelheten – det går väldigt snabbt att komma igång och få saker att hända, vilket är bra för barn som inte vill skriva långa stycken kod innan de får belöningen i form av ett fungerande spel. Men dessutom använder Scratch sig av väldigt generell programmeringssyntax, vilket gör att den som lär sig Scratch faktiskt lär sig väldigt användbara koncept som de senare kan ta vidare till ”riktig” programmering: Loopar, villkor, variabler och så vidare.

Den första boken spelade jag in till en YouTube-kurs i sju delar som redan har setts tusentals gånger. Nu har jag spelat in även den andra kursen, i sex delar. Jag hoppas att den ska vara till glädje och nytta för alla som vill lära sig mer om Scratch.