Det händer på internet under 2017

Av Måns Jonasson den 26 december, 2016

Ännu ett år är snart till ända, och 2016 går till historien som ett år många kommer att minnas för de allt för tidiga dödsfallen (Bowie! Prince!) och kanske också det året då vi på allvar började diskutera filterbubblan och problemet med ”falska nyheter” på sociala medier. För oss nätkramare är det här ingen ny diskussion, liknande röster som nu höjs för att kräva att Facebook tar ansvar för det innehåll dess användare postar på tjänsten har tidigare hörts, både mot Facebook och för längre sen mot andra tjänster.

Först tar vi en titt på hur jag klarade mig i år – vad sa jag skulle hända under 2016 och hur rätt eller fel fick jag?

Under 2016 köper du en pryl som egentligen är en mjukvarudongel fast du inte tänkt på det.

Nu vet jag inte hur det är med dig, men jag ska fundera lite på mina köp i år. Jag har nog faktiskt inte skaffat någon hårdvara som är så intimt kopplad till en mjukvara i år, så jag får nog ge mig själv underkänt på den här punkten. I princip stämmer argumentet, men utvecklingen går lite långsamt.

Under 2016 installerar du minst femton nya appar i din smartphone. Och din padda. Och din teve. Och så vidare…

Jo, det här stämmer garanterat. Under året kom dessutom en ny version av Apple TV som har en appstore, och allt fler app-lösningar blir det.

Under 2016 börjar du att betala med NFC i någon form.

Ja, min bank lanserade just ett ”kontaktlöst kort” som det kallas, och allt fler betalkort kommer nu med NFC-teknik.

Under 2016 använder du en ny AI-tjänst du inte använt i år. Kanske beställer du en pizza direkt hem till dörren via Facebook M?

Vad sjutton hände med Facebook M? Jag har ännu inte sett röken av den. Men AI har verkligen varit hett i år, och Amazon hör till de som leder utvecklingen där deras Echo har blivit en smygande hit.

Under 2016 betalar du direkt eller indirekt för att få trafik från en viss tjänst prioriterad hos din operatör.

Den här är ju lite sorglig, men vi går fortsatt åt fel håll. Telia lanserade under året möjligheten att ”surfa fritt” på vissa sociala medier, och trots nätets protester fortsätter telejättarna att bygga ”walled gardens” av det öppna nätet.

Dags så för årets titt i spåkulan – vad kommer 2017 att bjuda på?

Automatiseringen blir årets grej

Redan 2014 kapitulerade jag inför våra nya överherrar robotarna. Men när saker växer med exponentiell hastighet går det plötsligt fort. Se denna fantastiska illustration som visar utvecklingen av elektroniska beräkningar.

Under årets valkampanjer i USA pratades det väldigt mycket om hur man ska lyckas få tillbaka de jobb som exporterats till låglöneländer. Jag misstänker att en liknande debatt kommer hit i nästa valrörelse, men precis som i USA är det ju problemet inte att jobben flyttat utomlands, utan att de numera kan göras av robotar.

Alldeles häromdagen visade Amazon upp sitt superhäftiga nya koncept för helt automatiserade mataffärer. McDonalds och Max har övergått till att man gör beställningen på stora skärmar istället för av en människa. Allt mer av kundtjänstjobben går att lösa med bottar och automatisering. Det är alltså inte längre bara tillverkningsindustrin som kan effektivisera och rationalisera bort människor ur affärsplanen. Väldigt snart har vi självkörande bilar på alla våra gator, och vare sig lastbilschaufförer eller taxichaffisar kommer att behöva vara människor längre. Kolla in hur en Tesla kör runt helt automatiskt, och till slut också fickparkerar sig själv till exempel.

Det här är en utveckling vi så klart ska välkomna! Massor av monotona arbeten kommer att kunna utföras av maskiner istället för av människor, och vi kommer att få bättre service och ett bättre samhälle, bara vi listar ut hur vi ska försörja alla som inte längre behöver arbeta.

Men jag tror att vi under 2017 kommer att få höra talas om automatisering inom områden vi ännu inte funderat på allvar på. Kan läkare ersättas av robotar? Varför inte? Om en människa kan ställa en diagnos genom att undersöka dig och läsa provresultat, varför skulle inte en dator kunna göra det snabbare och säkrare? Eller lärare. Behöver vi gå i skolan när all utbildning kan göras tillgänglig på nätet, och dessutom smart upplagd och unikt anpassad för varje elev efter personliga förutsättningar av AI?

Ja, läkare och lärare har så klart andra funktioner som är svårare att ersätta av maskiner, men tankarna börjar komma, och jag tror att vi kommer att få oss både en och två tankeställare under 2017. Även om magkänslan först förblir att människor är oundvikliga på många ställen i samhället tror jag att vi kommer att få flera tillfällen då vi väldigt plötsligt inser att så inte är fallet.

Under 2017 träffar du en robot i en ny, oväntad situation. Kanske hos doktorn?

Internets undervegetation slår tillbaka

Facebook är allt, och allt är Facebook. Ja, så kan det kännas ibland. I vår undersökning Svenskarna och internet 2016 såg vi att Facebook faktiskt fortsätter att öka i antal användare i Sverige. Jag hör till de som tidigt förutspådde att Facebook skulle börja dala men har ju fått väldigt fel, om man inte tittar på de yngre internetanvändarna. Där ser vi istället tydligt att de yngsta inte längre använder Facebook i särskilt hög utsträckning.

Så var är de unga då? Snapchat, svarar vi i vår undersökning, men är det hela sanningen? Självklart inte. Nu har jag egna barn i ”rätt” ålder, så jag kan se med egna ögon hur nästa generation internetanvändare letar upp sina egna mötesplatser på nätet. För ett tag sen beklagade jag mig över att Facebook verkade vara på väg att helt döda webbcommunityn. Det må fortfarande vara sant, men det jag har upptäckt tar deras plats är appcommunities. Min son spelar ett spel som heter Undertale. Han är besatt av det. Och självklart hänger han därför i appen ”Undertale Amino”. Amino är en plattform för intressecommunities, där Undertale bara är en av massor av specialintressen man kan samlas kring. Det är som ett mini-Facebook bara för Undertalefans, där man kan dela bilder, fan-fiction och annat som de andra besökarna gillar eller kommenterar.

Appskapandet håller på att demokratiseras på exakt samma sätt som webbskapandet en gång gjorde. När Annica Tiger la upp sin HTML-guide blev det en oumbärlig resurs för tusentals unga svenskar som ville lära sig att kommunicera via webben. Idag lär jag ut Scratch till massor av barn i våra återkommande Barnhack och väldigt snart kommer vem som helst att kunna göra egna appar, lika lätt (eller lättare!) som det en gång var att göra en egen webbsida med enkel HTML.

Vi på Internetstiftelsen är delägare i Weld – en svensk plattform för att utveckla egna avancerade webbsidor och appar utan att behöva kunna programmera. Det dyker upp fler och fler sådana här tjänster – som låter dig skapa och publicera mobilappar utan att behöva lära dig avancerad programmering.

Så vad händer när Facebook blir för brett, för stort eller kanske inom kort för begränsat, om man nu börjar bli hårdare med att tillåta ”falska nyheter” på nätverket? Jo, allt fler kommer att börja leta efter alternativa sociala nätverk, främst de yngsta. Och det är skönt att se att även om tekniken ändras och jättarna blir allt större så fortsätter de smala intresserna att hitta sina ”egna” kanaler. Och då har vi inte ens börjat prata om Dark Web än…

Under 2017 går du med i en ny ”app-community”.

Amazon är det nya Apple

Något slog mig när jag såg den otroligt snygga och välgjorda videon som demonstrerar Amazons nya smarta helautomatiska snabbköpskoncept: Det här känns som något Apple borde ha gjort.

Sedan Steve Jobs dog har såna som jag närmast tävlat i att förutspå Apples nedgång och fall, men det är inte riktigt det jag pratar om nu. Apple gör fortfarande bra grejer, även om det skämtas om nya Macbook och dess adapterbehov.

Men handen på hjärtat nu alla ni andra Apple fanboys där ute – hur länge sen var det inte som Apple presenterade något som fick er att känna ”wow”? Och inte bara produktmässigt, utan konceptmässigt? Apple har fått konkurrens där – först och främst av Elon Musk som med Tesla, Hyperloop, SpaceX och inte minst solpanelstaken känns som en blivande superhjälte, men nu även från Amazon. När de släppte sin video som demade Amazon Echo tyckte jag att den var superlöjlig. Det tycker jag visserligen fortfarande, men nu har jag ju en Echo hemma, och många med mig.

Amazon visade alltså upp sin nya smarta lösning för snabbköp, och plötsligt känns det som att innovationsfacklan har bytt hand. Bli inte förvånade om Amazon släpper en självkörande bil, en ny klocka som är smartare än iWatch, eller en helt ny, annan produkt som får oss alla att häpna. Jag gillar det här – fler företag som försöker skapa riktigt häftiga tekniska lösningar som dessutom är bra för oss.

Ett område där Amazon fortfarande har en hel del att göra på är inom underhållning. Jag har två Fire TV hemma, och även om de är riktigt bra är det inte Apple-bra än. Särskilt eftersom det saknas riktigt välgjorda appar. Men Amazon skyndar långsamt, och verkar inte visa några som helst tecken på att vilja ge upp – tvärtom ökar man takten och satsar stort på att lansera sin tjänst ”Prime Video” globalt nästa år.

Jag skulle inte bli ett dugg förvånad om vi ser Amazon ta riktigt stora kliv framåt nästa år. Kanske bestämmer man sig för att växa genom att köpa upp något annat bolag?

Under 2017 köper du en pryl eller tjänst som det står ”Amazon” på.

Sakernas internet – en ständig följetong

Det börjar kännas lite tjatigt, men jag kan inte låta bli att prata om Sakernas internet igen. Förkortningen ”IoT” (Internet of Things) dyker upp överallt, och under 2016 tycker jag att det stora genombrottet äntligen kom – även om det också förde med sig en ökad osäkerhet på nätet främst genom massor av dåligt säkrade enheter som kan användas för attacker.

Ja, snart är allting uppkopplat, och det börjar bli svårt att köpa en TV som intehar wifi eller en bil utan smarta mätfunktioner och appar. På årets Internetdagarna hånade både Chris Heilmann och Mikko Hyppönen flera, enligt dem, totalt onödiga uppkopplade prylar såsom vattenflaskor och madrasser. Men frågan är om vi inte snarare bör börja vänja oss vid tanken på att i framtiden kommer verkligen allt att vara uppkopplat i någon mån, och istället börja fundera på vilken värld vi vill ha när det har inträffat. Om vi inte gemensamt ser till att höja säkerhetsstandarden i uppkopplade prylar kommer dagens IoT-bot-attacker snart att framstå som bara en västanfläkt. Att vi kommer att ha allt fler prylar uppkopplade till internet betyder också att vi måste bli mycket mer säkerhetsmedvetna.

Byt lösenord på dina prylar som kopplar upp sig mot nätet! Det är inte OK att ha en webbkamera hemma som går att nå med admin/admin som användarnamn och lösenord. Det är inte bara risken att hela internet kan se dig i underkläderna som är problemet längre – din maskin kan användas för att attackera andra på nätet.

Roligaste/dummaste prylarna i år, utöver den där uppkopplade madrassen som Mikko Hyppönen tipsade om och som alltså skickar dig en varning till din mobil om madrassen… eh… ”används” medan du är hemifrån, tycker jag är den ”smarta” termometern som inte längre visar om du har feber direkt på stickan utan kräver en app, eller kanske Coca-colas fantastiskt onödiga ”selfie-flaska”.

Nybyggaranda råder alltså fortfarande inom sakernas internet, och även om det är lätt att göra sig lustig över alla onödiga prylar som nu ska säljas med argumentet att de har tillgång till internet tror jag att vi snart kommer att se de enorma fördelarna. Inte minst i kombination med automatiseringen.

Under 2017 får du minst en mobilnotifikation från en uppkopplad pryl som du hade glömt att du hade kopplat upp.

Den virtuella verkligheten är här

Jag minns en sommar nån gång i mitten på 90-talet när jag för första gången drog på mig en VR-hjälm. Det var på Gröna Lund, och systemet var (troligen) något som hette ”Virtuality”. Det var klumpigt, tungt och suddigt. Med riktigt usel grafik och långsam uppdatering var det närmast ospelbart, men ändå superhäftigt. 1995 lanserade Nintendo sitt ”Virtual Boy” i Japan och USA, men vi svenskar fick inte ens höra talas om det, och det var inte förrän väldigt många år senare jag fick prova det huvudvärksframkallande röd-svarta spelandet i Nintendos misslyckade VR-försök. Nej, VR var ingen hit på 90-talet.

Virtual Reality, löftet som formulerades bäst i William Gibsons klassiska roman ”Neuromancer”, gick därför och drog något gammalt över sig i nästan 20 år. Jag tror inte att någon trodde att VR var något som faktiskt skulle komma igen, men plötsligt för några år sen hände det. En ny VR-startup som hette Oculus Rift gjorde en lyckad Kickstarter-kampanj, och alla som testade deras tidiga utvecklingsmaskiner var lyriska över möjligheterna. Kunde Virtual Reality komma tillbaka och faktiskt funka denna gång?

I år började jag få testa lite VR på allvar. Först HTC Vive som vi har här på kontoret. Roliga spel, svindyr hårdvara och ganska begränsade möjligheter. Tung hjälm som måste vara i ett rum där man har plats för att installera sensorer på väggarna och röra sig. Men det känns verkligt när man klättrar i berg eller hoppar runt i rymden. Sen köpte jag Sonys VR-kit till PS4. Fortfarande dyrt, om än mindre än Vive, sämre upplösning, massor av sladdar. Och dessutom blir jag åksjuk nästan med en gång när jag börjar spela. Nej, tekniken är inte 100% framme, men det börjar närma sig. Och det är nu det börjar bli intressant för det är först nu vi kan börja fundera på framtida applikationer.

Ett flertal mäklare har redan börjat anordna ”virtuella visningar”, möjligheten att titta runt i lokaler eller bostäder virtuellt. Det finns redan flera företag som säljer ”virtual showroom”, alltså möjligheten att scanna in produkter för att visa dem i VR för dina kunder. Och Marc Zuckerberg, grundaren av Facebook, köpte för ett par år sedan Oculus Rift för att bygga nästa generations mötesplats i VR. Filmen när han visar upp tekniken är sevärd, om inte annat för att den är rätt underhållande pinsam. Tekniken ser ändå rätt lovande ut, tycker jag. Det kan helt säkert vara riktigt trevligt att umgås med sina vänner runt om i världen i en virtuell värld, och man ska förstås komma ihåg att det vi ser nu är tidiga teknikdemos.

Virtual Reality är redan hett, ett tecken på det är att VR-headset utnämndes till ”årets julklapp”, men det kommer verkligen att bli glödhett under nästa år. För det är nu när tekniken börjar komma på plats som de verkligt spännande applikationerna kommer att ta form. Än så länge är nästan alla spel baserade på enkla anpassningar av vanliga, gamla spel. Jag tror att om VR ska lyckas måste det till helt nya sätt att spela på. Och när det gäller applikationer måste vi fråga oss om det verkligen är smidigare att dra på sig en VR-hjälm för att prata med sina vänner än att bara köra Google Hangout eller någon annan videokonferenstjänst.

Jag ser fram emot 2017 när den första nyhetens behag börjar lägga sig, och det kommer några verkligt smarta applikationer för VR. Och framförallt när VR börjar lämna lekstugan och kommer in i mer professionella områden.

Under 2017 testar du VR för första gången om du inte redan gjort det.

Staternas krig på nätet

Nu när 2016 går mot sitt slut utspelas en av de viktigaste och största striderna om världens framtida makt, och den sker över nätet. I den amerikanska presidentvalskampanjen blev hackare för första gången ett av huvudfokusen, redan medan kampanjen pågick. Trump blev anklagad för att vara Putins kasperdocka och det demokratiska partiets huvudkontor blev hackade och fick se sina mejl spridas över hela nätet via Wikileaks.

Men det är nu efter valet som saker och ting börjar bli verkligt intressanta. För nu går stora delar av det amerikanska underrättelseetablissemanget ut och anklagar Ryssland offentligt för att ha ”hackat” valet och jobbat för att få Trump vald.

När 2016 går mot sitt slut vet vi inte vad 2017 kommer att bära i sitt sköte, men mitt tips blir att om Trump svärs in som president i januari som planerat blir han inte långvarig. Om bara en tiondel av anklagelserna stämmer kan han inte sitta kvar. Men alldeles oavsett hur det går är det intressant att fundera på hur internet gjorde underrättelseverksamhet enklare.

Ryssland (och USA eller andra stater för den delen) kan nu påverka omvärlden mycket enklare på distans än på plats. Det är inte längre nödvändigt att ha tusentals agenter på plats över hela världen, och i takt med att vi har kopplat upp allt mer av våra verksamheter, känsliga eller inte, mot internet så har vi också omedvetet exponerat oss mot hela världens hackare. Det har inte saknats säkerhetsexperter som har varnat för just en sån här utveckling, som har tjatat och närmast bönat och bett om att alla ska börja kryptera sin trafik. Men frågan är om kryptering hade hjälpt när handhavandet är så pass inkompetent som det verkar ha varit hos DNC

För ett par år sedan såg jag i min spåkula att stater skulle börja ta på sig ansvaret för cyberattacker. Vi är rätt nära det nu, när Ryssland mer eller mindre öppet skryter om att man hjälper Wikileaks att påverka val i USA. Det är en väldigt farlig tid vi lever i, och alla som handskas med känslig information av någon sort måste verkligen börja tänka om kring informationssäkerheten. Det är inte lätt, det är jättejobbigt och dessutom ganska tråkigt, men om man vill ha någon som helst hemlighet i framtiden måste man ha järnkoll på skyddet.

Nästa år tror jag att cyberkriget går in i nästa fas. Även om vi redan sett hur exempelvis Ryssland använder internet och hackare för att vinna kontroll över främmande makt tror jag att det kommer att bli mycket värre innan världens cyberförsvar kommer igång. 2017 kommer att bli ett bra år för säkerhetsexperter och brandväggstillverkare!

Under 2017 blir din mejl hackad, men du vet inte om det.

Internet är dött, länge leve internet!

Ständigt utropas internets nära förestående död. Om det inte är IP-adresserna som håller på att ta slut så är det apparna som ska sluka webben eller Facebook som ska ta över allt. Men internet studsar ständigt upp igen och återkommer starkare än förut.

I år har säkerhetsgurun Bruce Schneier varnat oss för att det är slut på det roliga på internet och dags att inse att internet kan vara farligt. Som jag nämnde ovan har osäkra uppkopplade prylar bildat botnet som lyckas skapa gigantiska attacker mot nätets infrastruktur, och till råga på allt verkar många nu också beskylla internet för att Donald Trump vann valet i USA.

När vi satte ihop årets Internetdagarna var det inte tanken att det skulle vara nån slags tema, men eftersom det var så nära inpå det amerikanska presidentvalet blev det så att flera av våra keynotetalare ägnade sin tid åt att analysera hur internet har blivit som det blev – en plattform för hat och desinformation. Men vi kan ta tillbaka internet! Det goda vinner alltid i slutet av filmen, och på nätet är inget mörker starkare än de ljusa krafter som fortfarande älskar internet för vad det egentligen är: Den viktigaste uppfinningen i mänsklighetens historia.

2016 blev ett år då vi fick känna på ännu fler av nätets baksidor. Journalister blev hotade av näthatare. Kvinnor blev påhoppade och kände sig otrygga i sociala medier, chattrum och i onlinespel. Nätet har öppnat upp ett avgrundsdjup mörker hos några av våra medmänniskor som det är svårt att begripa hur det ens kan finnas. Vad är det som motiverar hatarna, vad är det med det öppna internet som får allt fler att vilja skada andra genom hot och hårda ord? Jag känner inte alls igen nätet från den pionjäranda som rådde under mina egna första år på nätet, och jag tycker uppriktigt synd om unga barn och unga vuxna som tvingas växa upp med ett nät som är farligt och hotfullt snarare än lustfyllt och fritt.

Men om du vill känna lite hopp igen efter ett riktigt mörkt internetår 2016 rekommenderar jag att du ser på Erica Bakers otroligt inspirerande tal från årets Internetdagarna. Hon beskriver samma känsla av hur nätet har gått från en underbar plats till en otrygg hemvist för mörkrets krafter. Men hennes slutord är ”Save the world with me”. Och det gör vi på nätet 2017, tillsammans. Kom igen nu!