Fem år senare – vad hade Sverker sagt i dag?

Av Rickard Dahlstrand den 5 mars, 2013 

Intet ont anande gick jag och la mig tidigt den där kvällen för fem år sedan. Bredbandskollen var bara några månader gammal och vi hade kanske inte riktigt stenkoll på servrarna. När jag vaknade på morgonen dagen efter låg i alla fall Bredbandskollen nere. Det stod snart klart vem den skyldige var – Sverker Olofsson på tv-programmet Plus.

Men vi ska nog inte vara för hårda mot Sverker, vem som helst kan göra det misstaget. Med dryga miljonen tittare så påverkar det dock lite extra när Sverker säger åt folk att ”mäta och sedan mäta igen” klockan nio på kvällen.

En omstart av servern på morgonkvisten gjorde dock susen och några dagar senare satt vi i möte med leverantören och designade en serverpark med betydligt större kapacitet. Och genomslaget Bredbandskollen fick tack vare Sverker är så klart ovärderligt.

Jag ringde Plus dagen efter och tackade för uppmärksamheten. Jag fick också medhåll att en förvarning kanske skulle varit på sin plats ifall de avsåg att göra något liknande någon gång i framtiden. Reprisen som gick några dagar senare klarade våra servrar däremot av utan problem.

I dag har vi drygt tjugo servrar som klarar av mängder av mätningar per dygn. Tillsammans har ni nu gjort smått ofattbara 100 miljoner mätningar sedan starten i oktober 2007 och bara i januari gjordes över 3.4 miljoner mätningar.

Fem år senare, vad hade Sverker sagt i dag?

Bredbandskollen

Testa din hastighet på bredbandskollen.se.

Om bloggaren

Rickard Dahlstrand, tidigare projektledare på Internetstiftelsen

Rickard har varit med och byggt upp Bredbandskollen på Internetstiftelsen där du kan testa hastigheten på olika bredbandsuppkopplingar. Han har även utvecklat liknande mätsystem för att testa TCP/IP-nätverk åt olika företag samt arbetat som lärare i nätverksteknik.