Grattis Bredbandskollen 5 år!

Av Rickard Dahlstrand den 31 oktober, 2012

Fem år har gått och Sveriges internetanvändare har nu gjort det över 80 miljoner gånger. 100 000 gör en varje dag, varav över 20 000 med sin mobiltelefon. Vad tror ni det handlar om? Jo, mätningar med Bredbandskollen så klart! Men vet du hur allt startade? Bredbandskollens pappa Rickard Dahlstrand gör ett djupdyk i mäthistorien.

Allt började 2000-2001 då första versionen av TPTEST såg dagens ljus tack vare IT-kommissionen. Internet hade gått från att vara en fluga till att bli viktig infrastruktur och den 29 augusti 2001 släpptes version 1.0 för Windows. Syftet var att låta användaren mäta ”genomströmning” (throughput på engelska, därav TP i TPTEST) enligt vad som angavs i kommissionens rapport ”Generell specifikation av internettjänster, version 1.0”. De krav som ställdes i rapporten hade helt enkelt drivit fram behovet av ett mätverktyg och TPTEST blev till.

Som kuriosa kan nämnas att första versionen av TPTEST faktiskt testades av Sveriges Provnings- och forskningsinstitut, tänk vad coolt om vi hade haft ett forskningsinstitut som testare idag.

TPTEST-projektet drevs sedan vidare av Internetstiftelsen (tidigare .SE), Post- och telestyrelsen (PTS) och Konsumentverket. Några nya versioner med lite olika funktionalitet släpptes under åren, bland annat en version som sammanställde statistik per anslutningstyp på en webbsida. Denna version drogs dock tillbaka efter att det visat sig att resultaten inte var tillförlitliga och operatörerna klagade.

En historik över Bredbandskollen. Klicka på bilden för att förstora.

2005/2006 flyttades projektet runt lite internt på Internetstiftelsen och landade till slut hos mig. Jag tog lite nya grepp och den 24 oktober 2007 lanserades Bredbandskollen efter omfattande omvärldsanalys, utveckling och diskussioner med operatörerna. Samarbetet med PTS och Konsumentverket upphörde i januari 2009 och Internetstiftelsen drev projektet på egen hand.

När pressmeddelandet gick ut klockan 8.00 onsdagen den 24 oktober 2007 gick servrarna i botten. Efter en snabb intrimning fungerade allt bra igen och Bredbandskollen levererade sin första levnadsdag hela 75 040 mätningar.

Snabbt uppmärksammat i media

Aftonbladet hade kort därpå en löpsedel om Bredbandskollen och andra tidningar var inte sena att följa efter. Antalet användare strömmade snabbt till. Några dagar senare var det dags igen med en stor nyhet på dn.se. Den dagen gjorde våra användare över 85 367 mätningar.

Sverker sänkte Bredbandskollen

Vintern som följde blev hektisk med mycket diskussioner med operatörer och media. Den ena trafiktoppen ersatte den andra. Men höjdpunkten kom när Sverker i tv-programmet ”Plus” inför en miljon tittare uppmanade folk att ”mäta och sedan mäta igen”. Den kvällen orkade servrarna helt enkelt inte med längre och vi bestämde oss för att köpa större servrar. Vi klarade reprisen några dagar senare och sedan dess har vi inte haft några avbrott alls.

”Bredbandskollen blev gnistan som fick krutdurken att brisera”

Om vi stannar till lite och funderar över varför Bredbandskollen blev en sådan succé? Tänk er tillbaka till 2007, regeringens infrastrukturpengar hade under 2000-talet gjort att bredband blivit allmängods. Leverantörerna lovade guld och gröna skogar men levererade tunt. Tjänsten ”upp till 24 Mbit/s ADSL” hade fått stor spridning men levererade inte megabits ens i närheten av detta.

Internetanvändare och media började ana ugglor i mossen och Bredbandskollen blev gnistan som fick krutdurken att brisera. Timingen var helt rätt och kombinerat med bra PR och ett sanslöst enkelt gränssnitt som alla kunde använda så var succén ett faktum.

Det kan inte ha varit en rolig vinter hos operatörerna, klagomålen sköt i höjden och på departementet så började det knorra. Så våren 2008 backade operatörerna på ”upp till”-begreppet och lovade att införa garantihastigheter och intervaller. ”Upp till 24 Mbit/s” blev nu ”12-24 Mbit/s” där 12 Mbit/s blev en garantihastighet som gav kunden en rättighet. Det var nya tider för bredband i Sverige och Bredbandskollen hade på mindre än ett år cementerat sig i folks medvetande som platsen dit man gick när internet svajade eller när man ville kolla om man fick det man betalade för.

Populäraste appen i Appstore

Vintern 2008 lanserade vi vår första app och under några veckor var vi den mest nedladdade appen i Appstore. I dag ligger vi lite längre ner på topplistan, men med 800 000 aktiva telefoner och över 9 miljoner mätningar har vi definitivt satt Bredbandskollen på kartan även mobilt. Och på tal om kartor, något år senare hade vi en karta i telefonen där alla mätningar som hade blivit GPS-positionerade gick att se. En användargenererad täckningskarta kan man säga. I dag finns denna karta även på vår webbplats och visar över 2 miljoner mätningar gjorda med 3G.

Bredbandskollen har genom åren ömsat skinn och fått en fin klocka som logotyp. Vi har lanserat många nya funktioner bland annat en jämförelsefunktion där du kan kolla om grannen surfar snabbare än dig och en statistikfunktion där alla operatörers ledningsgrupper spanar för att se vem som har snabbast bredband. Dessutom är vi extra stolta över våra hjälpfilmer där vi på några minuter lär ut allt som är värt att kunna för att felsöka sin anslutning.

Samarbete med operatörerna

I dag snittar vi 100 000 mätningar om dagen och vi passerade nyligen 80 miljoner mätningar totalt. Förbättringar sker konstant även om inte allt syns så på ytan. Nytt är till exempel att mätningar gjorda av kunder hos Telia, Telenor, Bredbandsbolaget och Glocalnet automatiskt skickas till operatören så att de direkt kan se kundens mätningar när de ringer till kundtjänst. Och dessutom används mätningarna för att direkt felsöka och förbättra deras nät, något som vi alla får nytta av i slutändan.

Framtiden för Bredbandskollen

Hur ser då framtiden ut för Bredbandskollen? Jo, även om operatörerna i Sverige håller världsklass så är det här med bredband komplicerade grejer. Inte bara ur ett konsumentperspektiv där Bredbandskollen även i framtiden kommer kunna användas för att kontrollera ifall du får det du betalar för. Utan många använder också Bredbandskollen för att felsöka ifall man misstänker att något är fel på utrustningen och nätet hemma.

En sak är dock säker, så länge .SE ser till att Bredbandskollen är igång och fungerar skapligt så kommer antalet mätningar fortsätta öka. Folk gillar nämligen att mäta eller hur facebook-kompisarna?!

Om bloggaren

Rickard Dahlstrand, tidigare projektledare på Internetstiftelsen

Rickard har varit med och byggt upp Bredbandskollen på Internetstiftelsen där du kan testa hastigheten på olika bredbandsuppkopplingar. Han har även utvecklat liknande mätsystem för att testa TCP/IP-nätverk åt olika företag samt arbetat som lärare i nätverksteknik.