Har Facebook dödat webbforumen?

Av Måns Jonasson den 1 april, 2015

Allt mer av våra diskussioner sker på sociala medier, platser dit sökmotorerna inte alltid når. Något som dessvärre har lett till att webbforumens betydelse gradvis minskat, och att webben blir mindre öppen.

Sedan webbens barndom har forumen varit en väldigt välanvänd och viktig källa till information. Jag vet inte hur många gånger jag kört fast i något program eller annat problem och kunnat lösa det genom att göra en googlesökning och hitta svaret på ett webbforum genom att någon annan haft samma problem och man tillsammans på forumet lyckats lösa det. Eftersom både frågan och svaret ligger på ett webbforum har alla andra med samma problem kunnat hitta rätt genom att söka.

Men i takt med att vi som internetanvändare gått över till att sköta alla våra kontakter via Facebook har webbforumens betydelse gradvis minskat när användarströmmarna sinat. Idag är det vanligt att man vid googlesökningar hittar forum som dött av, där all aktivitet stannat av vid 2013 nån gång, och antingen tagits över av spam eller av frågor som inte får något svar.

Praktiskt

Vad har då hänt? Facebook har blivit närmast synonymt med webben för väldigt många användare under de senaste åren. Facebookgrupper har därför också blivit ett naturligt tillhåll för alla som har gemensamma intressen. Trots sin begränsade funktionalitet jämfört med de flesta webbforum är det praktiskt att delta i Facebook-grupper då man redan är på Facebook. Problemet är att det är långt ifrån lika enkelt att hitta all den nyttiga information som samlas i grupperna som det är att hitta den när den ligger i webbforum.

Jag reagerade på detta när jag köpte ny moped – en av Sveriges vanligaste moppar av kinesiskt ursprung. När jag funderade på hur jag kunde modda den började jag så klart att googla efter lösningar, men hittade bara avsomnade webbforum. Jag är rätt säker på att diskussionerna flyttat över i nån Facebookgrupp som heter nåt i stil med ”Vi som gillar kinesiska mopeder” men jag har inte orkat leta än.

Öppen informationsspridning

Här finns ett flertal problem som vi håller på att bygga in oss i. Hela grejen med nätet är den öppna informationsspridningen. Att det du skriver kan läsas av alla på nätet (så länge det inte är privat information förstås) har varit en bra sak, inte något man velat begränsa. Facebook däremot, vill förstås sälja annonser och vill därför inte att allt deras innehåll (som vi skapar åt dem) ska vara nåbart utanför Facebook, och därför kan du inte skicka en länk till en Facebookpost i en grupp till någon som inte har Facebook själv, även om gruppen i sig är publik och alla Facebookmedlemmar kan läsa i den.

Och eftersom det inte går att läsa i Facebookgrupper utan att vara inloggad på Facebook kan inte Google eller andra sökmotorer indexera innehållet i dem, och vi kan inte hitta all den information som ligger där på ett smidigt sätt.

Walled garden

Jag tycker att det är väldigt tråkigt att det blivit på det här viset. Jag är en varm förespråkare av den öppna webben, men samtidigt är jag en flitig Facebookanvändare. Det är svårt för en enskild användare som jag själv att ta eget ansvar för att mina poster ska kunna läsas av andra. Jag deltar i samtalet där det är lägst friktion, och just nu är det på Facebook. Men jag sörjer att jag samtidigt bidrar till att bygga in oss alla i den ”walled garden” som Facebook är.