Av Måns Jonasson den 16 augusti, 2013
I dagarna tog Sverige ett riktigt prestigefullt lagguld, i en tävling som direktsändes på TV i många av länder, men som också sågs över nätet av miljontals tittare. Vinnarna fick slåss mot den absoluta världseliten för att kamma hem äran och den fina prispotten på runt tio miljoner kronor.
Friidrotts-VM? Nej, våra fem svenska hjältar i laget ”Alliance” vann tävlingen ”The International”som avgjordes på datorskärmar i spelet Dota 2. Men trots att den här framgången kanske borde jämföras med ett VM-guld i ishockey blir det knappast någon eskort av JAS-plan in till Arlanda när Alliance kommer hem igen.
E-sport, att tävla i datorspel, har blivit stort. Men att Sverige finns med i världstoppen och har lag som tar guld i stora tävlingar har kanske gått många förbi. Visst finns det anledningar för oss att slå oss för bröstet nu, och säga hur duktiga vi har varit på att få ut bredbandet till hemmen och tillsammans med Hem-PC-reformensett till att den uppväxande generationen gjort Sverige till en ledande IT-nation. Men i år har de svenska e-sportarna haft anledning att tvivla på nationens stöd, sina framgångar till trots.
Lagen som ställer till det
Lotteriinspektionen har nämligen börjat applicera den lag som Sverige har för att stoppa osedliga miljöer för ungdomar, den omdebatterade ”Lag om anordnande av visst automatspel”. I den här lagen, som kom till redan 1982, ville svenska myndigheter skydda den ack så lättpåverkade ungdomen mot ”olämpliga ungdomsmiljöer” genom att göra ”automatspel” tillståndspliktiga, vilket i sig innebar att vem som helst inte får ställa ut en spelautomat i en lokal för allmänheten att spela på. På den här tiden handlade det förstås mest om flipperspel och arkadspel, för några Dota eller LAN-caféer var inte påtänkta 1982.
Jag är själv en hängiven flipperspelare, och vi inom flippervärlden har i olika former försökt att slåss mot den här lagen under många år nu, eftersom den är en av anledningarna till att det är så svårt att hitta flipperspel utställda på fik nuförtiden. Det är därför med en märklig blandning av medömkan och overklighet som jag och många med mig sett på när lagens maskineri långsamt anpassat sig till dagens verklighet. År 2007 slog så Regeringsrätten fast att även LAN-datorer är automatspel och därför ska omfattas av lagen. På så sätt blir alltså alla de populära datorspelshallarna nu tillståndspliktiga och måste betala en saftig årsavgift till staten utöver att utsättas för extra kontroller.
Bygg LAN-hallar istället
Det här är naturligtvis helt uppåt väggarna. Våra kommuner satsar varje år många miljoner på att förbättra förutsättningarna för ungdomsdrotten – det finns kommunala ishallar, fotbollsplaner och tennisplaner i hela landet, men samtidigt går staten in och försvårar verksamheten för den nya generationen av e-sportare. Jag skulle vilja se några modiga kommuner göra tvärtom nu. Riv ishallarna och bygg LAN-hallar istället! Bordlägg en ny konstgräsplan och installera internet och datorer för e-sportare i kommunhuset istället! Framtiden tillhör våra digitala e-sporthjältar, och det vore synd och skam om de inte fick hela nationens stöd.