Därför ska du ha ett eget domännamn

När du registrerar ett domännamn får du din egen adress på nätet. Men det blir också en viktig del av din eller ditt företags identitet på nätet.

Användningsområdena för en domän är många, det är bara fantasin som sätter gränserna. Här kommer några idéer på vad du kan använda ditt domännamn till:

Digitalt visitkort

Du kan använda ditt-namn.se som ditt digitala visitkort både i karriären och privat. Det har möjlighet att bli mycket personligare och enklare att uppdatera än den tryckta motsvarigheten. Här kan du också enkelt samla och länka till andra möjligheter att kontakta och interagera med dig på som till exempel Facebook, Instagram och Twitter.

Egen mejladress

Många registrerar sin e-postadress hos exempelvis Google eller Microsoft, men då finns risken att ditt eller ditt företags namn redan är taget och du måste nöja dig med en alternativ stavning eller lägga till siffror i namnet. Med ett eget domännamn kan du bestämma själv exakt vad adressen ska vara, och kan dessutom skapa flera e-postadresser om du vill det.

En egen e-postadress är också en fördel när du registrerar konton på webbtjänster. Om du använder exempelvis en e-postadress knuten till ditt jobb måste du ändra dina användaruppgifter om du slutar på den arbetsplatsen och din e-postadress tas bort.

Blogg

Om du har en blogg ser det mycket proffsigare ut om du har ett eget domännamn, vare sig du har byggt din blogg själv eller använder en etablerad bloggplattform. Det är också lättare att byta bloggplattform när du äger ditt domännamn eftersom du inte behöver dirigera om dina besökare till den nya plattformen. En annan fördel är att sökmotorer som Google premierar hemsidor med egna domännamn. Det gör att du hamnar högre upp i sökresultaten när din blogg har ett eget domännamn.

Fotoalbum

Varför inte använda din domän till att skapa ett fotoalbum för släkt, vänner eller potentiella kunder? Då får du full kontroll över dina bilder och är inte beroende av en tredje part som till exempel Facebook eller Flickr där dina uppladdade foton kan försvinna om tjänsten skulle göra det. Det går utmärkt att skapa en sajt som kräver inloggning om du inte vill dela dina bilder med hela världen.