Förord

En stor del av både arbete och tidsfördriv sker via våra datorer, surfplattor eller mobiltelefoner. Vi använder inte längre datorn enbart som ett skrivoch arbetsredskap. Vi spelar spel och genom sociala medier kommunicerar vi både med bekanta och med människor som delar samma intressen som vi själva. Våra telefoner har utvecklats till små datorer där vi både kan spela avancerade spel, arbeta och surfa.

Tekniken utvecklas och gör det också lättare att få tillgång till olika program – både för nytta och för nöje. Många program och spel är gratis och går att ladda ned direkt från nätet eller genom telefonens butik. Det enda du behöver göra är att godkänna slutanvändaravtalet, eller EULA (end-user license agreement) som är den globala benämningen. När du gör det godkänner du också att företaget som ligger bakom programmet, appen eller tjänsten får tillgång till olika typer av information.

Vilken information det handlar om varierar, och alla företag och organisationer nyttjar den inte för egen vinning. I den här skriften vill jag guida dig genom olika typer av användaravtal och ge exempel på vad som kan stå i dem. Innan du godkänner ett användaravtal ska du vara medveten om vad du godkänner, vilken typ av information du delar med dig av samt vad det innebär. Vi tar upp hur du påverkas när du använder såväl en vanlig dator som en smartphone eller surfplatta, som ju båda också fungerar som minidatorer.

Det är inte säkert att alla företag och organisationer verkligen använder informationen på det sätt som vi beskriver – men vi visar olika exempel på att de kan göra det eftersom du faktiskt har gett dem tillåtelse till det. Ett problem är också att du genom otydliga avtal aldrig exakt kan veta hur informationen om dig används och av vem. Som enskild privatperson kan du sällan göra något för att förändra de elektroniska standardiserade villkoren men vi tillsammans kan sätta press på företag att agera utifrån oss användares intressen.

Användarvillkoren är ofta alldeles för långa och krångliga för att någon ska vilja eller orka läsa igenom dem, men det är därför viktigt att du förstår vad det egentligen är du godkänner. Dina digitala rättigheter regleras delvis av dem, och det är du som ska ha kontrollen över vilken information du delar med dig av och som andra kan använda. Inte företagen.

Johanna Lundeberg, Stockholm, november 2014