Var finns min kund?

Hej och välkommen till kursen om hur du digitaliserar ditt företag.

I första lektionen träffar du kursledarna Kristina Alexanderson (projektledare på Internetstiftelsen) och Anders Nyberg (produktionsledare på Tillväxtverket) som leder dig rakt in i kursens första lektion med Donnie Lygonis (KTH Innovation) om att hitta din kund på nätet.

Innehåll

  • 00:00 Det här innehåller kursen
  • 00:50 Var finns min kund och hur hittar jag den på nätet
    • Lär känna kundens beteende
    • Applicera det på kanaler på nätet

Övningar

Under kursens gång tipsar vi dig om övningar. Du kommer inte att lämna in dina svar, men vi rekommenderar dig att du tar dig tid att reda ut dem.

  1. Donnie Lygonis talar om att man ska backa tillbaka och inte bara utgå från de kunder du redan har utan även titta på det behov man tillfredsställer. Digitalt kan du nå så många fler än de som besöker dig idag. Ta 30 minuter och fundera ut vilket behov du vill tillfredsställa med din vara/produkt.
  2. Lygonis talar också om att det är viktigt att lära känna sina kunder, att skaffa sig en bild av dom. Vilka vill ha din vara/produkt och till vad? Vad har kunderna för vanor och beteenden? Ta dig en stund och fundera över hur dina kunder ser ut.   Lygonis menar att du inte bara ska titta på ålder och kön utan väga in vad kunden lyssnar på för musik, gör på sin fritid, har för drivkrafter, är hen singel/gift, har barn? Fundera ett tag, vad driver dina kunders köpbehov? Fokusera på de funktionella behoven (musiksmak, intressen) och inte formella (kön, ålder, civilstånd) så att du inte missar en kund som faller in under till exempel "kvinna, 40 år, singel".
  3. När du har fått en bild av hur dina kunder ser ut är nästa steg att ta reda på var dom befinner sig på nätet. I den tidigare frågan fick du skapa dig en bild av hur dina kunder ser ut och har förhoppningsvis fått en inblick i vilka beteenden och intressen dina kunder har. I och med det kan du på ett ungefär lokalisera vilka platser kunderna befinner sig på nätet i vardagen och där möta dem med ditt budskap. På vilka plattformar befinner dina kunder sig?

Podcast

Vill du lära dig ännu mer om hur du hittar din kund på nätet så kan lyssna på en längre intervju med Donnie Lygonis i verksamt.se's podcast.