Webbplats, domän och varumärke

Nu är det dags för dig att tillsammans med kursledare Kristina Alexanderson från Internetstiftelsen och Johan Nordlund från Patent- och registreringsverket lära dig mer om varumärkets betydelse, hur du registrerar ditt domännamn samt skapar din webbplats.

Innehåll

  • 00:00 Introduktion - Det här innehåller kursen
  • 00:50 Vad är ett varumärke
  • 01:12 Digitalisering blir internationalisering
  • 02:50 Domännamn
  • 04:04 Skapa webbplats

Övningar

Under kursens gång tipsar vi dig om övningar. Du kommer inte att lämna in dina svar, men vi rekommenderar dig att du tar dig tid att reda ut dem.

Varumärke

  1. Johan Nordlund talar om att ett varumärke är ett kännetecken. Det kan exempelvis vara en logga, ett ordmärke, ljud eller färg med mera. På vilket sätt vill du identifiera dig hos dina kunder?

Domännamn

  1. Nästa steg är att fundera på hur du ska få dina kunder att hitta till dig. Ett vanligt sätt är att skapa ett domännamn/domänadress. Kristina Alexanderson gav tipset att nästan samtidigt som du registrerar ditt varumärke hos Patent- och registreringsverket också registrera domännamnet. Ta dig nu tid och testa ditt domännamn. Rådfråga kompisar och familjemedlemmar. Skriv ner deras åsikter och kolla om dom är övervägande positiva eller negativa.
  2. Är ditt tänkta domännamn ledigt? Skriv in ett ord i sökfältet på Internetstiftelsens sajt för att se om adressen är ledig. Ta dig också tid åt att googla och se ifall ditt tänkta domännamn används av någon annan eller om det finns negativa associationer som skulle kunna påverka ditt varumärke. Skriv en lista över det du stöter på så får du en överblick av hur det ser ut.

Webbplats

  1. Fundera på hur du vill att din webbplats ska se ut. Vilken information är viktig för kunden att veta om dig och ditt företag? Vad står du för, hur får du kunden att känna igen ditt varumärke och hitta din vara? Skissa!

Podcast

Vill du lära dig mer om webbplats och domännamn så lyssna på en längre intervju med Kristina Alexanderson och Johan Nordlund om varumärken på nätet i verksamt.se's podcast.