Digitalt källskydd

På den tid då journalistik sköttes med penna, papper och tryckpress var det enklare att garantera källskydd. Genom att aldrig skriva ned namn och låsa in anteckningsböcker i ett kassaskåp på redaktionen kunde journalister rimligtvis garantera för sina tipsare att deras anonymitet och information var säker.

Källskydd på nätet är däremot svårare, och mer komplicerat än vad de flesta journalister vill erkänna. Med alla de oöverskådliga vägar vår information tar på nätet är det därför, enligt denna guides författare, näst intill omöjligt för en journalist att garantera källskyddet genom digital kommunikation.

Lär dig mer om digitalt källskydd!

Du som funderar på att lämna information till medier kan ha stor hjälp av att läsa Internetguiden "Digitalt Källskydd – en introduktion" som Internetstiftelsen producerat i samarbete med Svenska Journalistförbundet. Huvudsyftet med guiden är att introducera mediearbetare i Sverige och deras arbetsledning om vikten av att digitalt kunna garantera källors anonymitet.

Publikationen är dock bra läsning för dig som har frågor om hur redaktioner och enskilda journalister bör agera när du som uppgiftslämnare kontaktar en redaktion med känsliga uppgifter. Materialet laddar du ned kostnadsfritt här.

Du bör därför aldrig fullt ut lita på en journalist eller redaktion, eller någon annan som säger sig kunna garantera ditt källskydd. Du måste själv vara medveten om de risker som finns, och kunna göra så mycket som möjligt för att skydda din anonymitet och den information du vill förmedla.

På följande sidor har vi samlat ett antal exempel som mycket väl skulle kunna vara hämtade ur verkligheten. I själva verket är de helt och hållet påhittade.

Tips!

Lita på journalister som krypterar

Lita inte på de medier som har en vanlig e-post adress, eller ännu värre, ett Twitter-konto, och skriver att du kan tipsa dem om nyheter eller lämna information. Det står ofta att de garanterar att du kan vara anonym. Detta är helt enkelt inte sant. Om du mejlar till en vanlig e-postadress är det snarare så att ingen kan garantera att du förblir anonym. Leta istället upp journalister/redaktioner som publicerar sina publika krypteringsnycklar eller medier som har säkra anonymiserande tjänster när du vill tipsa om något utan att avslöja vem du är.

Tips!

Lathund för tipsare

Till den här guiden medföljer en sammanfattande kom-ihåg-lista med det viktigaste som den som vill meddela sig säkrare med media bör tänka på.

Det går utmärkt att skriva ut lathunden och sätta upp på anslagstavlor, exempelvis. Lathund för tipsare finns att ladda ned kostnadsfritt på: internetstiftelsen.se