Din mobiltelefon och surfplatta

För inte så länge sedan var en telefon inte så mycket mer än en telefon. Du kunde skriva SMS, ta lite suddiga bilder och kanske till och med spela några MP3-låtar, men huvudnumret var att ringa. I dag är de telefoner de flesta av oss använder mer än så – de är avancerade minidatorer många använder både privat och i det dagliga arbetet.

Men förutom alla fördelar finns det för den som oroar sig för sin anonymitet och källskydd också risker. Telefoner sparar enorma mängder uppgifter om dig, din kommunikation, dina kontakter och var du befinner dig. Det är till och med, för exempelvis hackare eller myndigheter, möjligt att använda telefoner som raffinerade spionapparater. Därför är det viktigt att du funderar på hur du kan skydda information som finns i din telefon, eller till och med när du bör lämna telefonen hemma.

En mobiltelefon, eller för den delen en surfplatta, har flera unika identifieringsnummer. Det gäller både själva telefonen och det sim-kort du använder för att ringa och surfa. Om du inte har köpt din telefon och sim-kort anonymt är informationen kopplad till dig, och om det är en arbetstelefon också till din arbetsgivare.

Den första risken att tänka på är att telefoner både genom kommunikation med telefonmaster och genom de inbyggda platstjänster många av telefonens funktioner använder kan avslöja var du befinner dig. Den platsinformationen kan många olika appar och program ta del av, och den kan exempelvis sparas i bilder du tar med din kamera. Därför är det en bra idé att stänga av tillgången till platstjänster i telefonens inställningar, när du inte behöver använda dem. Om du behöver använda dem, tänk på vilka appar du ger tillgång till var du befinner dig. Det går också att ställa in på de flesta telefoner under enskilda appars inställningar.

Mobiltelefonkommunikationen som skickas genom luften är i regel krypterad. Det är dock inte telefonsamtal som går igenom kablar. En risk här är att det inte är du som kontrollerar om ett mobilsamtal avkrypteras – det styr mobiloperatören. Det är inte teknologiskt särskilt svårt att snappa upp telefonkommunikation, även om det juridiskt är betydligt mer långgående än med grundläggande information om vem du kommunicerar med och när – information som samtidigt kan vara komprometterande nog. Det finns vissa appar som säger sig erbjuda krypterad telefontrafik, något som dock kräver att alla telefoner i samtalet använder sig av den tekniken.

Den tredje, och kanske största frågan handlar om vilka data som sparas i din telefon och hos telefonoperatörer. Telefonen kommer att spara innehållet i meddelanden du skickar och tar emot, tidpunkter och telefonnummer när du ringer telefonsamtal och annan information som var du befinner dig. Det bästa man kan göra är ofta att manuellt ta bort den informationen och sedan använda telefonen – först när utrymmet ersätts med nya data skrivs den gamla informationen över; inte när du raderar den.

Det finns verktyg tillgängliga för att kryptera mobiltelefoner men det kan vara svårt att säga exakt hur säkra de är. Som regel kan man dock säga att de är mycket bättre än inget om någon skulle komma över din telefon, och du har väl lösenord på din telefon? Om inte, är det det första steget du bör ta.

Telefonoperatörer eller andra företag som förser din telefon med tjänster kan och kommer att spara uppgifter om vem du kommunicerar med och från var. Vilka samtal som rings, vilka sms som skickas, vilken datatrafik som sker med telefonen och var du befinner dig. även mottagartelefonens operatör har tillgång till en del uppgifter.

Det finns exempel där exempelvis arbetsgivare begärt ut listor över ringda nummer och på så sätt upptäckt att anställda kommunicerat med journalister. Den bästa lösningen om du vill lämna en uppgift till en journalist eller någon annan granskare är att träffa den personen ansikte mot ansikte på en säker plats. Om det inte är möjligt, skaffa en enkel telefon utan avancerade funktioner utan att ditt namn registreras och köp ett kontant sim-kort utan att registrera några personuppgifter.

Använd sedan den telefonen uteslutande för att kommunicera med den du vill lämna en uppgift till, och ring eller sms:a alltid från en neutral plats som inte kan spåras tillbaka till dig, alltså inte till exempel ditt hem eller din arbetsplats.