Adressen som funkar på flera språk

Toppdomänen .nu har sedan slutet av 1990-talet varit populär i Sverige. Domänen tillhör egentligen den lilla Stilla Havs-ön Niue, men driften av domänen sköts sedan några år från Sverige i Internetstiftelsens regi. Här fanns vid årsskiftet 2015–2016 närmare 300 000 registrerade .nu-domäner, att jämföra med cirka 1,4 miljoner .se-domäner.

Precis som i fallet med .se så sker försäljningen av .nu-domäner inte direkt från Internetstiftelsen utan via återförsäljare, så kallade registrarer, som kan hittas via Internetstiftelsens webbplats.

– I och med övertagandet av .nu-domänen uppgraderade vi systemen så att .nu i dag omgärdas av samma säkerhet som .se-adresser. Vi har också förenklat processen kring överlåtelser och administration, säger Måns Jonasson som är varumärkes- och webbansvarig på Internetstiftelsen.

Ordet ”nu” betyder samma sak på svenska, holländska och danska, och det är också i dessa tre länder som domänen blivit populär, ofta förekommande på kampanjsajter där det blir del av en ordlek
– ett fiktivt exempel kan vara jagvillhaglass.nu.

I Sverige blev dock .nu-adresser populära även inom andra segment kring millennieskiftet.

– Till skillnad från i Holland och Danmark så var .se ganska länge en reglerad domän, du var tvungen att ha ett aktiebolag för att kunna registrera en .se-adress fram till år 2003. Det ledde till att många skaffade sig .nu- eller .com-adresser i stället, säger Måns Jonasson.

Faktum är att populariteten för .nu i Sverige var en av orsakerna till att systemet kring .se liberaliserades.

– Vi såg att det fanns ett behov, släppte på reglerna och införde den först till kvarn-princip som fortfarande gäller för .se-adresser. Av den orsaken är inte .nu lika stort i Sverige i dag som för 15 år sedan, men det är fortfarande en väldigt populär toppdomän, säger Måns Jonasson.

Finns det någon marknad för .nu i andra delar av världen?

– Ja, det finns språk där ordet har betydelse. Nu betyder naken i Frankrike, så man skulle kunna tänka sig att porrindustrin skulle vara intresserad, men vi har inte sett några tecken på det ännu, de kanske har andra domäner för det, säger Måns Jonasson och skrattar.

Glöm inte .nu!

Har du en .se-adress i dag kan det vara klokt att registrera samma adress även som .nu, för att undvika förvirring eller att ett varumärke eller namn som associeras med dig blir taget av någon annan. Tänk också på att många webbhotell erbjuder möjlighet till förskottsbetalningar av domännamn i upp till tio år, vilket eliminerar risken för att du tappar rätten till ditt domännamn på grund av slarv. Läs mer på https://internetstiftelsen.se/domaner/registrera-ett-domannamn/