Svenskarnas domänvanor

Vi har intervjuat fem domäninnehavare om hur de använder sin identitet på nätet och vad adresserna under .se betyder för dem idag och i framtiden. Du kanske finner inspiration till ditt eget domäninnehav eller får tips om hur du kan använda .se-domäner i din verksamhet och vardag.

 

Case 1. Debattören och journalisten Elin Grelsson Almestad

Elin Grelsson Almestad är författare, skribent och debattör. Under den egna domänen elin-almestad.se samlar hon sina blogginlägg och artiklar som hon skrivit i olika sammanhang. Hon har sedan länge publicerat inlägg och texter på nätet, men inte alltid under eget namn. Här berättar hon om hur hon ser på valet att registrera ett eget domännamn.
Varför valde du att registrera ditt eget namn som domännamn?
– Det var ett led i professionaliseringen av mitt skrivande. Mitt eget namn som domännamn gav ett proffsigt, seriöst intryck och gör det dessutom mycket lättare att hitta och hänvisa till mina texter.
Du kallade ju din blogg för olika saker innan den numera bär ditt eget namn. Hur gick den utvecklingsresan till?
– Ja, det var en utveckling. Från början hade jag ett bloggkonto där jag bloggade anonymt och då var det viktigt att mitt namn och jag inte skulle synas. Däremot ville jag gärna ha ett namn som gav en hint om vad det handlade om. Sedan utvecklades det fram till att jag började arbeta mer och mer som skribent och ville marknadsföra mig själv som sådan. Då kändes mitt eget namn som det enda rätta.
Övervägde du att registrera ditt namn under en annan toppdomän än .se från början?
– Nej, det kändes alltid mest naturligt med .se. En välkänd topp-domän, som dessutom ger folk en känsla av igenkännelse och är lätt att gissa sig till om man inte minns hela domännamnet.
Vilken betydelse har din domän och din blogg för ditt jobb och din karriär?
– Den har varit helt avgörande för att marknadsföra mig själv. Jag samlar de flesta av mina publicerade texter på bloggen och det är därför ett enkelt sätt att visa för kunder vad jag har gjort och hur jag skriver. Många av mina föreläsningsjobb har jag fått genom Google-sökningar som lett till min hemsida, där jag skriver om de föreläsningar jag erbjuder.
Tror du att alla kommer ha personliga domännamn i framtiden?
– Nej, det tror jag inte. Det kommer finnas de som nöjer sig med sociala medier och som inte har intresse av något annat.
Tror du att du kommer att behålla ditt domännamn livet ut?
– Jag kommer nog att behålla det, även om innehållet kommer att förändras mycket. Det är en enkel adress som är lätt att fylla med det innehåll som passar för det jag arbetar med för tillfället. Det skulle väl möjligen vara om jag bytte efternamn som jag skulle behöva byta domännamn.