Kom igång och använd nätet och surfplatta

Här följer lite praktisk information för dig som är äldre och vill ut på nätet, men varken har uppkoppling eller utrustning. Kanske har du en anhörig eller vän som kan hjälpa till med inköp och installation.

Råd inför köp av egen surfplatta

För en van datoranvändare är surfplattan ett komplement, en portabel apparat som tillfredsställer grundläggande multimediala och informationsmässiga behov. Surfplattan kan dock inte mäta sig med datorn när det gäller mer komplicerade uppgifter. I datorn använder man datorprogram, i surfplattan använder man appar (applikationer), små programsnuttar som kan klara av enklare uppgifter. Det finns över en miljon appar att ladda ner till såväl iPad som Android-plattor. De flesta är gratis.

Det blir mer och mer vanligt att man arbetar mot molnet, utnyttjar molntjänster för ordbehandling med mera. Då finns resurserna på internet (i molnet) och då kan det räcka med en surfplatta med internetuppkoppling.

Den stora fördelen med surfplattan är att den är liten och behändig att ta med sig. Du kan ha den i fåtöljen, soffan eller sängen, på resor, möten och sammanträden. Den är också lättare att lära sig för den som tidigare inte har använt dator. I livets början är tre av fyra treåringar och 57 procent av alla tvååringar uppkopplade via surfplattor mot internet, 26 procent är det varje dag [69]. Surfplattan är också på stark frammarsch bland de äldre. Den går fortare att starta och man kommer direkt in på internet och kan söka den information man vill ha. En dator genomgår ofta en omständlig uppstartsprocedur innan den är redo för en internetsökning.

”Surfplattan, som uppvisade en mycket stark ökning mellan 2013 och 2014, fick se sin spridning sakta in mellan 2014 och 2015. Spridningstakten har bromsat upp något men spridningen fortsätter särskilt bland de äldre där det har skett en ökning på omkring tio procentenheter under det senaste året” [3].

För den som skriver mycket kan surfplattan kompletteras med ett tangentbord och det finns också trådlösa skrivare som kan kopplas till surfplattor. Det finns även pekpennor för den som har svårt med precisionen i fingrarna. Surfplattan täcker de allra flesta behov hos äldre som är nybörjare i den digitala världen. Kör man fast är den dessutom lätt att ta med sig till någon som kan hjälpa en att lösa problemet.
Om du vill ha både datorns fördel och surfplattans fördel kan du skaffa en hybriddator. Den fungerar som en vanlig dator, men du kan ta bort skärmen och använda den separat som en surfplatta. Hybriddatorer har vanligen Windows 10 som operativsystem.

Konsumentupplysning

Då det ofta är lättare för äldre utan tidigare datorerfarenhet att lära sig surfa på nätet via en surfplatta jämfört med via en dator fokuserar jag här på köpråd avseende surfplatta. För att få en fungerande surfplatta behöver man, utöver en surfplatta, också ha en internetuppkoppling. Det finns en djungel av surfplattor och internetuppkopplingar på marknaden. Det som avgör vilken utrustning man ska köpa är vilka behov man har och vilka uppkopplingar mot internet som erbjuds där man bor. Här är några exempel på vad man bör tänka på innan man skaffar sig en surfplatta och ett internet­abonnemang. Informationen på följande sidor är ”färskvara” och kan komma att ändras över tid.

Val att göra före köp

Typ av surfplatta
Det finns tre huvudtyper av surfplattor: iPad, Android-plattor och Windowsplattor. iPad tillverkas av Apple och har operativsystemet iOS. Android-plattorna använder operativsystemet Android. Det finns många företag som tillverkar Android-plattor, till exempel Samsung, som har god kvalitet på sina plattor. Det finns billiga Android-plattor (< 2 000 kronor) men de har diskutabel kvalitet på framför allt skärmarna. De billigaste plattorna (<1 000 kronor) kan ha restriktioner för vilka appar du kan använda.

Marknadsledande plattor är iPad och Samsung-plattan. Båda är utmärkta val. Du kan göra samma saker med dem, men på lite olika sätt. Om du har en iPhone eller en Mac-dator är det lämpligt att ha en iPad och om du har en Androidmobil är det lämpligt att ha en Androidplatta. Då behöver du inte lära dig två olika operativsystem. Om du har anhöriga som har en iPad och kan hjälpa till vid behov är det lämpligt att du skaffar dig en iPad. Kan du få hjälp av personer med Androidplatta är en sådan att föredra. En nackdel med iPad är priset. Androidplattorna har stor konkurrens och därför blir priset lägre. Det kan skilja över 1 000 kronor på en iPad och en Androidplatta av samma storlek. En fördel med iPad är att den i dagsläget anses säkrare än Androidplattor som har ett öppet operativsystem. Det finns dock gratis antivirusappar som man kan installera på Androidplattorna.

Om du inte behöver ta hänsyn till vilken typ av platta eventuella anhöriga använder, och om du saknar smart mobil eller har en Androidmobil, är en Androidplatta att rekommendera främst på grund av att den har lägre pris. Samsung har även bra kostnadsfri support på svenska via telefon och e-post, vilket också är något att beakta inför ett köp. Den är dessutom inte tidsbegränsad. De flesta Apple-produkter (till exempel iPad) levereras med 90 dagars kostnadsfri telefonsupport.

Om du endast har en surfplatta kan du skaffa ett externt tangentbord till din surfplatta. Det finns både till iPad och till Androidplattorna. Ett alternativ är att skaffa en så kallad hybriddator där den löstagbara skärmen fungerar som en surfplatta.

Platta med eller utan SIM-kortplats

Om du vill kunna använda surfplattan var som helst och inte har en surfmobil som kan fungera som hotspot så måste du köpa en platta med SIM-kortplats. Däremot kan du vänta med att teckna surfabonnemang om du har tillgång till wifi (trådlöst nätverk) hemma. Plattor med SIM-kortplats (4G) är upp till 1 000 kronor dyrare än plattor utan SIM-kortplats. Det gäller att tänka till vad du har för behov före köpet. Det går inte att komplettera med SIM-kortplats efteråt. Däremot kan man komplettera med en mini-router i vilken man kan sätta ett SIM-kort, eller koppla surfplattan till mobiltelefonens surfabonnemang via mobilens hot-spot-funktion, så kallad internetdelning.

Storlek på plattan

Det finns surfplattor i många olika storlekar. Vanligast är 7, 8 eller 10 tums skärm. Moderna surfmobiler har skärmar på cirka 4–7 tum. De har en tendens att bli större för varje årsmodell som kommer ut på marknaden. Vilken storlek man ska välja är helt beroende av de behov man har. Om man har problem med synen är en stor platta (10.1 tum) att föredra. Om man har problem i händerna och behöver en lätt, greppvänlig platta kan en mindre platta vara lämplig men då blir det svårare att skriva och mer oöverskådligt att läsa på plattan. Om man har en modern surfmobil med 4–5 tums skärm är det inte så stor idé att skaffa en mindre surfplatta. Då är en stor surfplatta ett bättre komplement. Om man inte har en dator utan avser att endast ha en surfplatta är en stor surfplatta definitivt att föredra.

Sätt att köpa platta

Du kan köpa surfplattan kontant (Elgiganten, Siba, MediaMarkt, Netonnet, Inet, med flera) och därefter teckna ett surfabonnemang om du behöver det. Men du kan också teckna ett surfabonnemang (Telia, Tele2, Tre, Telenor och så vidare) med tillhörande surfplatta och då betalar du vanligen av surfplattan under 24 månader. Det senare kräver att du tecknar surfabonnemanget samtidigt. Du är då bunden att behålla abonnemanget under två år.

Inköpsställe för plattan

Priser på surfplattor är färskvara. Det kommer nya modeller hela tiden och de nya är dyrare för att sjunka i pris när nästa modell är på gång. Det är därför en god idé att göra en prisjämförelse när du står inför ett köp. Det finns webbsidor på nätet som erbjuder detta, Pricerunner (www.pricerunner.se) och Prisjakt (www.prisjakt.nu). När du har bestämt dig för vilken modell och storlek du vill ha, och om det ska vara SIM-kortplats (4G) i plattan eller inte, kan du gå in på dessa webbsidor, söka på produktens namn och se priser i olika butiker. De billigaste butikerna kommer överst. Det finns många små okända företag som säljer datorprodukter. Det är lämpligt att välja ett företag som du känner till. Det går utmärkt att köpa över nätet och få plattan hemskickad från till exempel Netonnet (www.netonnet.se) eller CDON (www.cdon.com). Du kan också beställa på nätet och hämta i butik på exempelvis Inet (www.inet.se). Innan du går till någon butik så är det lämpligt att kolla att plattan finns i lager. Lageruppgifter finns på prisjämförelsesidorna.

Internetuppkoppling

Det finns olika typer av internetuppkopplingar:

 • Fiber, som är den modernaste formen av datakommunikation. Fiberanslutning finns i vissa fastigheter, ibland inbakat i månadsavgiften, ibland avgiftsbelagt. Kontrollera med hyresvärden eller bostadsrättsföreningen om det finns fiberkabel (bredband) där du bor och om du behöver teckna abonnemang eller om det redan ingår i hyran/månadsavgiften. I villor och andra fristående hus är det ägarens ansvar att fibern blir framdragen och installerad. Det finns ofta en lokal fiberförening att fråga till råds. Om fiberanslutning redan finns i bostaden, och inte ingår i hyran/månadsavgiften, kostar användandet från några hundralappar i månaden och uppåt beroende på hastighet och tilläggstjänster.
 • ADSL, som är internet via telefonnätets kopparkablar. Det förutsätter att det finns eller har funnits ett fast telefonabonnemang i bostaden. ADSL anses som ganska långsamt när det gäller överföringshastigheter, men duger för normalt surfande. Tv-tittande via play-tjänster och liknande kan dock variera i uppspelningskvalitet.
  Eventuellt kan du behöva komplettera det med en trådlös router.
 • WIFI är en trådlös förbindelse där en router har kopplats till ett fiber- eller ADSL uttag. Den kopplas då till ett bredbandsuttag som i allmänhet finns i hallen. Wifi finns också på vissa allmänna platser (flygplatser, bibliotek, hotell, vissa krogar/konditorier och i vissa parker). Denna uppkoppling kräver inget SIM-kort eller abonnemang utöver tillgång till wifi-nätverket. Det är gratis att koppla upp sig till bibliotekets trådlösa nätverk. Du måste dock ha ett bibliotekskort med pinkod. Du kan logga in med personnummer och kortets pinkod.
 • SIM-kortuppkoppling innebär ett abonnemang hos Telia, Tele2, 3, Telenor med flera. Det enklaste och billigaste abonnemanget kostar (november 2016) 149 kronor/månad hos Tele2 (billigaste mobila bredbandet utan modem). För det får man surfa upp till 5 GB per månad. Det går att hitta aktuella priser på olika mobila bredband på till exempel Prisjakt.nu. Om man har större behov än så finns dyrare abonnemang. Det finns även abonnemang som man kan ringa på. Ett alternativ är att man skaffar ett gratis SIM-kort hos exempelvis Comviq och laddar det när man behöver det. En månad för max 0,5 GB trafik kostar då 50 kronor.
 • Mobilt bredband. Om du redan har ett mobilt bredbandsmodem till din bärbara dator kan du använda SIM-kortet som sitter i modemet till surfplattan. Antingen flyttar du SIM-kortet från modemet till surfplattan eller också kan du skaffa en router i vilken du kan stoppa in SIM-kortet och få wifi, det vill säga trådlöst nätverk som du kan använda till både datorn och surfplattan. Det finns routrar som är låsta till olika leverantörer och routrar som går att använda till alla typer av SIM-kort. Det finns även små mobila miniroutrar som är lätta att ta med sig. Om du flyttar SIM-kortet mellan bredbandsmodem och surfplatta kan du behöva en så kallad SIM-kortadapter då det förekommer olika storlekar på SIM-kort.
  Om du tecknar ett mobilt bredbandsabonnemang utan någon utrustning som bredbandsmodem eller router – vilket inte behövs om du bara ska använda SIM-kortet i surfplattan – så brukar abonnemanget vara utan bindningstid. Om du däremot skaffar ett bredbandsmodem för att kunna använda det i datorn, eller en router för att kunna använda det till både dator och surfplatta, så tillkommer en avbetalningskostnad på utrustningen och en bindningstid som i allmänhet är på 24 månader.
  Telia, Tele2, Tre, Telenor, med flera erbjuder också att man kan teckna surfabonnemang med tillhörande surfplatta. Man slipper då engångskostnaden för plattan och betalar i stället av den under 24 månader. Det är ofta ett prisvärt alternativ till att köpa surfplattan och abonnemanget var för sig.
 • Uppkoppling via mobiltelefonens SIM-kort är ett alternativ för den som vill köpa en billigare platta utan SIM-kortplats och/eller inte vill kosta på sig ett separat surfabonnemang. Det går att ställa in moderna surfmobiler så att de blir en så kallad hotspot som sänder ut wifi till vilket surfplattan kan kopplas. Du måste då ha ett mobilabonnemang med surfmöjlighet.

Innan du går till beslut att köpa en surfplatta, och framför allt tecknar ett surfabonnemang, bör du titta på respektive företags hemsida för att få de färskaste uppgifterna. Det är stenhård konkurrens på marknaden och typer av abonnemang och priser ändras hela tiden.

Se upp för nitiska försäljare

Antalet bedrägerier mot äldre personer ökar. Det finns ingen måtta på påhittigheten när det gäller att lura tekniskt okunniga äldre att köpa utrustning eller teckna abonnemang som de inte behöver. Jag har till exempel mött en bedrövad kvinna som i en affärsgalleria blivit övertalad att köpa två mobiltelefoner med tillhörande abonnemang, en att ha hemma och en i stugan på landet. Inte förrän hon kom hem och berättade detta för sin dotter förstod hon att hon hade blivit lurad. Varken hon eller dottern kunde ångra köpet och avsluta relationen med företaget. Först efter en lång rad samtal med olika chefspersoner fick hon skicka tillbaka mobilerna och löstes från abonnemangen. En sådan befrielseprocess klarar sällan äldre människor på egen hand.

Se upp för försäljare som försöker få dig att köpa dyrare utrustning och teckna dyrare abonnemang än du behöver. Det är dina behov som gäller inte försäljarens behov. Om du blir övertalad att köpa något du inte har tänkt dig så kan det vara svårt att ångra detta köp då du kanske har tecknat ett avtal som gäller 24 månader. Det kan till och med ske utan att du har förstått vad du har gått med på. Om du är osäker, be att få skriftlig information om priser och villkor. Begär därefter betänketid så att du kan fråga någon du litar på till råds innan du gör ditt köp eller tecknar ditt abonnemang. Kom ihåg att du har 14 dagars ångerrätt via Konsumentköplagen. Det gäller numera även vid distansköp. Behöver du hjälp kan du kontakta din kommuns konsumentvägledare.

Tips: Skydda dig mot bedragare!

Internet och telefoni skapar fantastiska möjligheter för köpare och säljare att interagera. Den här guiden handlar om myntets baksida, bedragarna som utnyttjar nätets möjligheter för att lura dig för deras egen vinning. I guiden tar vi upp bedragarnas metoder, vad du som privatperson kan råka ut för och vad du bör se upp med. Viktigast av allt är att du får reda på dina rättigheter och hur du skyddar dig om du blivit lurad. Ta del av drabbades berättelser och gå igenom checklistorna så att du blir säkrare när du använder internet för att köpa produkter och tjänster i vardagen. Guiden är producerad i samarbete med Polisen. I guiden lär du dig:

 • Hur de vanligaste varianterna av vilseledande försäljning på nätet går till.
 • Vilka som är de vanligaste bedrägerierna du utsätts för framför datorn.
 • Vilka rättigheter och skyldigheter du har som konsument vid näthandel eller om du luras av bedragare.
 • Hur du undviker betalningsanmärkningar.
 • Hur du skyddar din dator mot skadlig kod.
 • Hur du blir mer källkritisk på nätet.
 • Vem du kan be om hjälp när du behöver det.

Internetguiden och instruktionerna finns att läsa och ladda ned kostnadsfritt på internetstiftelsen.se.