Slutord

Du har just tagit dig igenom drygt hundrafemtio sidor om hur datapaket på internet hittar fram. Förhoppningsvis har du nu en bra grund att stå på för att leta vidare. Många områden har inte behandlats så utförligt som de förtjänar i detta utdrag. Guiden rättar till några av dessa områden som IP-telefoni, mobilitet, routingprotokoll och VPN (Virtual Private Networks). Och cirka tio områden till.

Min ambition har varit att kontrollera saklig information, men visst kan det finnas fel i vad jag tagit fram. Om du hittat fel eller har synpunkter på denna guide kan du sända dem till info@internetstiftelsen.se. Jag har också en hemsida med kontaktuppgifter om du vill kontakta mig: www.twoviews.se/alltoverip.

IP kanske inte är så märkvärdigt. Vi har bara gett datorer nummer och uppfunnit metoder för att hitta fram. Hade vi inte haft IP hade vi troligen haft något liknande, men det är inte säkert. Vi kunde fått en mängd proprietära lösningar. En eloge till alla som bidragit till utvecklingen och utrullningen av IP.

Personligen använder jag inte begreppet ”webben 2.0”. Men begreppet speglar att för vissa grupper har internet ändrats så mycket att de upplever nätet som nytt. Det är intressant och det kommer hända igen! I mitt jobb är en bärbar dator med webb och e-post samt en mobiltelefon mina huvudsakliga verktyg. De här verktygen fanns knappt för 15 år sedan, eller användes inte alls på samma globala sätt. Vi ses på internet version 3.0 om några år.

Om Håkan Lindberg

Jag har arbetat med IP-teknik sedan tidigt 1990-tal och med data- och telekommunikation sedan slutet av 1980-talet. I botten är jag civilingenjör kombinerat med lite andra akademiska kurser. Jag har ett förflutet som konsult- och teknikchef hos operatören Sonera och nätverksbolaget Cygate. Idag arbetar jag som seniorkonsult och partner på B3IT inom områdena kommunikation och mobilitet. Jag kombinerar konsultjobbet med att hålla utbildningar och föredrag.