Detta är GNU-GPL

GNU-GPL är en version av GNU och betyder GNU General Public License. Det är den vanligaste licensen bland de öppna programvarorna. Just nu används version 3. GNU-GPL innebär bland annat att vem som helst får ändra i programkoden för eget bruk. Om du ger ut programmet i källkodsform eller i binär form måste du ge ut det under samma licens och även lämna ut ursprungskoden om någon frågar efter den.

Det betyder att ingen kan bygga annan programvara runt den ursprungliga koden för att sedan sälja den som en del av ett paket utan att tillhandahålla källkoden. All kod som är licensierad under GPL kommer alltså att förbli fri så länge det finns något intresse för koden.

Tips! Hitta rätt licens för dig

tldrlegal.com kan du söka och jämföra olika licenser. Där får du som använder kod under en viss licens en bra överblick över vad du måste göra, vad du får göra samt vad du inte får göra.

Obs! Copyleft

GNU-GPL är en så kallad copyleftlicens. Det betyder att alla bearbetningar av ett verk måste publiceras under samma licens. Om du använder kod från två olika verk som är försedda med olika licenser, men med villkoret copyleft, kan du alltså inte kombinera dem i ditt nya program. Detta eftersom du då inte kan följa kravet på att distribuera den bearbetade versionen under samma licens.