Inställningar för din telefon: iPhone


1.

phone1
Samtliga inställningar för Iphone görs i appen Inställningar.


2.

Lösenkodlås

phone2

Med ett lösenord krävs en fyrsiffrig kod
för att kunna låsa upp telefonen.

I Inställningar, klicka på Touch ID och lösenkod.


2.1

Klicka på Slå på lösenord och mata in den fyrsiffriga kod du vill använda två gånger. När du har valt kod kan du också ställa in hur lång tid det ska gå att låsa upp telefonen utan att mata in lösenordet. Valet här är en avvägning mellan bekvämlighet och säkerhet. Ju kortare tid, desto mindre lucka lämnar du för någon som kommer över din telefon, men desto oftare måste du själv mata in koden för att använda telefonen. Möjligen ökar dock risken för att någon tittar över din axel och ser vilken kod du har.

I den här vyn kan du också välja att aktivera fingeravtrycksläsaren, om du har en Iphone 5S eller senare. Du kan också välja vilka funktioner i telefonen som ska gå att använda när den är låst. Längst ned finns alternativet Radera data.

Aktivera detta. Då kommer alla data som finns i telefonen att raderas om någon gör tio misslyckade försök att låsa upp den.

Genom att stänga av Enkel lösenkod kan ett ord eller tecken­kombination av valfri längd väljas i stället för en fyrsiffrig kod.

phone2.1


3.

Stäng av Bluetooth

I Inställningar, välj Bluetooth och slå av funktionen.phone3


3.1phone3.1

Det går också att svepa in över skärmen från utsidan av dess nederkant. Då visas en panel med diverse genvägar, bland annat en för att sätta på och stänga av Bluetooth.


4.

Stäng av det trådlösa ­nätverket

I Inställningar, klicka på Wi-Fi. Använd det översta reglaget för att stänga av det trådlösa nätverket i telefonen. Även det trådlösa nätverket går att slå av och på i panelen med genvägar.

Koppla inte upp automatiskt. Telefonen har en funktion som gör att den automatiskt kopplar upp till nätverk som den tidigare har varit ansluten till. Det går att stänga av den funktionen, så att man i stället får en fråga om man verkligen vill ansluta. Aktivera Fråga om anslutning på den högra bilden.

phone4


5.

Välj krypterade nätphone5

I listan med trådlösa nätverk som finns i närheten visar ett säkerhetslås att det är ett nät som är krypterat. Välj alltid att koppla upp till krypterade nätverk. I ett nätverk som inte är krypterat ökar risken för att någon avlyssnar datatrafiken.


6.

Använd VPN

I Inställningar, välj Allmänt. Klicka på VPN.
phone6


6.1

Klicka på Lägg till VPN-konfiguration.

phone6.1 Välj sedan L2TP, PPTP eller IPSec beroende på vilken typ av VPN-förbindelse som ska användas. Undvik PPTP, då det är en teknik med flera kända säkerhetsbrister. Om VPN-tjänster du använder bygger på en teknik som heter OpenVPN måste du ladda ner OpenVPN-appen från App Store.

Mata sedan in de uppgifter som du fått från it-avdelningen eller VPN-­tjänsten.


7.

Rensa surfhistoriken

I Inställningar, välj Safari. Välj Rensa historik och webbplatsdata. Använder du någon annan webbläsare än Safari finns motsvarande funktion för att rensa i surfhistoriken.phone7


8.

Krypterad surfphone8

När du använder webbläsaren, använd om möjligt adresser som börjar med HTTPS i stället för HTTP. Överföringar via HTTPS är skyddade med kryptering och försvårar därför för den som vill försöka avlyssna din webbtrafik.

Att förbindelsen till webbservern är krypterad indikeras av en ikon i form av ett hänglås i adressfältet.


9.

Krypterad koppling till ­e-postservern

phone9Om du använder telefonens e-postprogram är det en bra idé att se till att mejlen hämtas och skickas via en krypterad förbindelse.

I Inställningar, välj E-post, kontakter, kalendrar.


Krypterad koppling till e-postservern

Välj det konto du vill ändra inkommande inställningar för. Klicka dig vidare till inställningarna. Välj Avancerat. Aktivera Använd SSL. För att kryptera förbindelsen när e-post skickas, välj SMTP och sedan den server som används. Aktivera Använd SSL.

phonekoppling


10.

Positionering – slå av gps-funktionen

10phoneFör att hindra alla appar i telefonen från att använda positioneringstjänster, välj Integritetsskydd i Inställningar.
Välj Platstjänster. Inaktivera Platstjänster överst på sidan.

more10


10.1

Positionering – ­appinställningar

Om du vill använda gps:en ihop med somliga appar men inte andra, läphone10.1mna Platstjänst­er aktiverat och slå i stället av funktionen för de aktuella apparna i listan.


10.2

Positionering – visa var din telefon ärphone10.2

Dela min platsinfo är en ­funktion som gör det möjligt för utvalda personer att se var din telefon befinner sig. Under det här alternativet sköter du inställningarna för den­ ­möjligheten.


10.3

Positionering – ­vanliga ­platser

Funktionen vanliga platser registrerar var du ofta befinner dig. ­Enligt Apple lämnar uppgifterna aldrig telefonen, men för dig eller för en källa kan det vara problematiskt nog att de finns där.

Längst ned i inställningarna för platstjänster finns alternativet Systemtjänster. Här finns möjlighet att välja hur funktioner som finns inbyggda i telefonen får använda platstjänster. Längst ned i listan finns möjligheten att stänga av Vanliga platser.

phone10.3