Bakgrunder (klädslar) – scenens dekor

Den här guiden publicerades 2016. På Internetstiftelsens öppna lärresurs Digitala lektioner hittar du som är lärare färdiga lektionspaket i Scratch för grundskolans olika stadier, fria att använda!

Katten i ditt spel springer fram och tillbaka på scenen men det ser ju ut som att han gör det i snön, för scenen är bara vit. Tack och lov har Scratch möjlighet att lägga in fina bakgrundsbilder på scenen, och spelet kommer att bli mycket snyggare när du lägger in en miljö på scenen.

Klicka på fliken ”Backdrops” ovanför blockbiblioteket för att visa dina bakgrunder.

Backdrops

Det här är en rolig del av Scratch, för här inne gömmer sig ett helt litet ritprogram. Även om katten ser ut att springa mitt i ingenting springer han faktiskt på en bakgrundsbild, även om den är helt vit från början. Om du vill kan du använda penseln eller de andra målarverktygen och färgerna här för att rita din egen bakgrund.

Menyn för ny bakgrund


Överst till vänster i den här vyn hittar du valen för ny bakgrund. De är ganska lika valen som finns för ljud. Först är det något som ser ut som en tavla. Här får du välja bland de medföljande bilderna att ladda in. Sen kommer en liten pensel, och den knappen skapar en ny, tom och vit bakgrund att måla på. Den tredje knappen låter dig ladda upp en bild från din egen dator att använda som bakgrund. Den sista knappen är en liten kamera, och när du klickat på den kan du använda din dators webbkamera (om du har någon) för att ta ett foto att använda som bakgrund.

Just nu ska du testa de medföljande bakgrunderna, så klicka på den första knappen, den som ser ut som en liten tavla. Nu öppnar sig biblioteket med massor av bakgrunder att välja på, och till vänster kan du precis som i ljudbiblioteket filtrera på olika kategorier. Välj kategorin ”Musik och Dans”.

Bakgrunder filterat på "Music and Dance"


Ladda in bakgrunden som heter ”brick wall1” genom att antingen dubbelklicka på den eller först klicka på den en gång för att markera den och sen klicka på ”OK” längst ner till höger.

Genast laddas bakgrunden in och läggs den på scenen. Nu står din sprite med katten ovanpå scenen med en bakgrundsbild, och kanske ligger katten inte riktigt rätt – för om den inte står på rätt ställe ser det ut som att katten flyger ovanför marken:

Bakgrund laddad, men katten flyger!


Det är lätt åtgärdat. Ta bara tag i katten med muspekaren och dra den till rätt höjd så att det ser ut som om katten står på gatan i stället. Om spelet är igång blir det svårt, så stoppa spelet först med stoppknappen.

Nu springer katten fram och tillbaka på gatan och dina script ­funkar precis som förut.

Fortsättning följer

Du har nu gjort ett första, väldigt enkelt spel med Scratch. Under tiden har du lärt dig om sprites och script, loopar och villkor, opera­torer och variabler. Det finns väldigt mycket du kan göra med bara olika varianter av de block du använt hittills. Du kan rita egna bakgrunder och sprites. Du kan spela in egna ljud och göra spel eller interaktiva filmer. Men Scratch kan mycket, mycket mer än så.