Ljud – allt blir roligare med musik

Den här guiden publicerades 2016. På Internetstiftelsens öppna lärresurs Digitala lektioner hittar du som är lärare färdiga lektionspaket i Scratch för grundskolans olika stadier, fria att använda!

Du har redan använt ett ljudblock för att få katten att jama när du klickar på den, men det finns mycket mer du kan göra med ljudblocken i Scratch. Klicka på kategorin "Ljud" så ser du att här finns många block som har med instrument och taktslag att göra. Men du såg ju förut att det bara var "meow" som gick att välja i ljudblocket, så hur får du fler ljud i Scratch?

Scripts, Costumes, Sounds


Över blockkategorierna finns tre flikar. Först har du "Script", och det är den som är vald när du startar Scratch. Nästa kategori heter "Costumes" och den går vi igenom om lite senare, för just nu är det "Sounds" som är intressant. Klicka på den.

Här ser du nu ljudet "meow" som kommer förladdat i Scratch. Du ser hela ljudet som en ljudvåg och du kan lyssna på det genom att trycka på play-knappen.

Ljudet "meow"


När du vill ha fler ljud i Scratch använder du den lilla menyn som nu har ersatt blockkategorierna och där finns det tre knappar att välja mellan:

Ljudmenyn


Den första knappen låter dig ladda in ett ljud från Scratchs inbyggda ljudbibliotek. Den andra knappen låter dig spela in ett eget ljud med datorns mikrofon. Och den tredje knappen låter dig ladda upp en ljudfil från din egen dator. För tillfället ska du försöka att hitta ett ljud från Scratchs medföljande ljudbibliotek, så tryck på den första ­knappen, den som ser ut som en högtalare.

Ladda in ljud från det medföljande biblioteket

Du får upp en lista med massor av ljud, och till vänster har du möjlig­het att filtrera ljud efter olika kategorier. Klicka på ”Instruments” i listan till vänster.

Ljudbiblioteket, filtrerat på ­kategorin ­"Instruments"


Genom att trycka på den lilla play-knappen bredvid varje ljud kan du provlyssna på alla ljuden. Du kan använda det ljud som heter "guitar strum" som grattisljud när spelet är slut, så dubbelklicka på det ­ljudet, eller klicka på det en gång för att markera och sen på knapp­en "OK" längst ner till höger.

Ljudet "Guitar strum" laddat


När ljudet laddats hamnar det i ljudlistan under "meow" som ju redan låg där innan. På det här sättet kan du ha massor av ljud inne i Scratch och använda dem vid olika tillfällen i dina program.
Klicka på fliken "Script" för att visa blockbiblioteket och script­ytan igen.