Välkommen till Kom igång med Scratch!

Den här guiden publicerades 2016. På Internetstiftelsens öppna lärresurs Digitala lektioner hittar du som är lärare färdiga lektionspaket i Scratch för grundskolans olika stadier, fria att använda!

Målet med den här kursen är att du ska få en första inblick i hur det är att programm­era egna spel och andra program. Idag är nästan alla barn i Sverige vana vid att använda datorer, surfplattor och mobil­tele­foner. De kan installera appar, spela spel, skriva skol­arbeten, använda webb­läsare och söka på nätet. Det är dock inte så många barn som fått en inblick i hur det är att själv instruera sina smarta prylar och få dem att göra vad som helst.

När hemdatorerna blev vanliga på 1980-talet uppstod en generation av "sovrumsprogrammerare" – vanliga barn och ungdomar som lärde sig att programmera sina datorer, dels eftersom det inte fanns samma utbud av färdiga program och spel som idag, men antagligen främst för att alla hemdatorer kom förprogrammerade med BASIC – ett enkelt programmeringsspråk som lockade många till att börja experimentera med programmering på ett enkelt sätt.

Dagens PC-datorer har oftast inte någon programmerings­miljö installerad från början och många av enheterna som våra barn ­använder är av säkerhetsskäl slutna plattformar, vilket gör det närmast omöjligt för en vanlig användare att börja skapa egna program.

Om den här kursen

Den här instruktionsboken är skriven för den som är absolut ­nybörja­re när det kommer till programmering. Den hör ihop med internetguiden ”Barnhack - kom igång med programmering!” som du kan ladda ned och läsa från: internetstiftelsen.se

Vad är Scratch?

Scratch är en mjukvara framtagen av MIT (Massachusetts Institute of Technology) för att introducera programmering som koncept för barn och ungdomar. Eftersom det är lätt att komma igång med Scratch är det dock också många vuxna som gillar att göra egna program med hjälp av Scratch.

Den som börjar leka med Scratch lär sig snabbt grunderna i programmering som koncept. Du använder dig av objekt, variabler, ­loopar, villkor och mycket annat som blir en solid grund att bygga ­vidare på om du blir sugen på att fortsätta din programmerings­karriär efter att ha börjat med Scratch. Det finns stora mängder färdiga spel och program till Scratch att titta på, lära sig av och börja ändra i.

Barn som använder Scratch blir snabbt kompetenta ”mini-programmerare” och kan redan efter en stund göra egna spel och program. Men kanske allra viktigast är att barnen lär sig att datorerna tar sina instruktioner från människor, och att alla som vill kan lära sig hur.