Så installerar du Tails

Tips! Mer detaljerade installationsinstruktioner

I den här guiden håller vi instruktionerna för hur du skapar ett usb-minne med Tails översiktliga. En mer detaljerad instruktion finns på Tails webbplats: https://tails.boum.org/ Här finns instruktioner för båda install­ations­alternativen – från befintlig Tails-sticka eller från nedladdad fil – och hur processen ser ut beroende på om du har en Windows-, Mac- eller Linux-dator.

Om du bestämt dig för att börja använda Tails finns det två olika sätt att skaffa operativsystemet. Antingen hittar du en vän eller kollega som du litar på och som redan använder Tails. Då kan du göra en kopia av hens usb-minne. Annars surfar du till Tails webbplats och laddar ner operativsystemet därifrån.

Oavsett vilket alternativ du väljer blir slutresultatet detsamma: Ett usb-minne med Tails som du kan använda när du startar din dator.

Från en annan sticka

Att skapa ett usb-minne med Tails genom att skapa en kopia av ett annat är den enklaste metoden. Starta Tails genom att stoppa i usb-minnet i din dator och starta om den. Hur du får datorn att välja Tails i stället för operativsystemet som finns på hårddisken beror på vem som tillverkat datorn.

Är det en dator med Windows eller Linux som operativsystem är det ofta bara en tangenttryckning som krävs under datorns uppstart. De vanligaste alternativen är Esc, F10, F11 eller F12.

Fungerar inte någon av de knapparna får du leta upp datorns handbok och se om du kan hitta instruktioner där för hur datorn ska startas från ett usb-minne. Leta efter begrepp som ”boot menu”, ”boot from external drive” eller ”boot from removable device” 4.

Har du en Mac är det enklare: Där ska du trycka ner den knapp som heter Option eller Alt medan datorn startar. Då kommer det upp en meny på skärmen där du får välja om datorn ska använda operativsystemet på hårddisken eller operativsystemet på usb-minnet.

Härifrån ser processen ut på samma sätt, oavsett vilken dator duhar.

Efter en liten stund ska den första av två Tails-menyer dyka upp. Den heter Boot Tails och ger dig två alternativ: Live eller Live (failsafe). Det senare tar man till om det första inte fungerar, så välj Live.

Efter en kort stund dyker nästa Tails-meny upp. Den heter Tails ­Greeter och är grafisk, till skillnad från Boot Tails, med ikoner, ­knappar och en muspekare som du kan röra.

Tips! Tails i en annan dator

Om du läser installationsinstruktionerna på Tails webbplats upptäcker du kanske att det är möjligt att köra Tails inifrån ditt vanliga operativsystem. Det innebär att Tails startar som ett vanligt ­program i din Windows- eller Mac. Som en dator i en dator. Om du inte är helt säker på hur en ­sådan installation fungerar är det bäst att undvika den, då det finns en del fallgropar du riskerar att trilla ned i.

I dialogrutan mitt på skärmen står det Welcome to Tails. Under den rubriken finns frågorna Use persistence? och More options? No är förvalt. Vi kommer senare att gå igenom de alternativ som finns, men nu är No rätt.

Längst ned på skärmen finns menyer för att ändra språk, tangent­bordslayout och tidszon. Dem kan du lämna som de är den här gången. I den fortsatta texten refererar vi till vad de olika meny­alternativen heter på engelska.

Efter att ha klickat på Login dyker snart Tails skrivbord upp. Tails är nu igång på din dator.

Om du har möjlighet att ansluta din dator till internet är det en bra idé att göra det nu. Tails kommer då att kontrollera om det finns en nyare version av operativsystemet. Om så är fallet kommer du att få en fråga om du vill installera den. Svara då ja på frågan, så att den kopia du skapar verkligen är den senaste versionen av Tails.

Om du har tillgång till en nätverkssladd kan du koppla in den. ­Annars hittar du en pilformad ikon i skärmens övre högra hörn. Klickar du på den öppnas en meny där du bland annat hittar en ­genväg till inställningarna för trådlösa nätverk.

När du är säker på att du har den senaste versionen av Tails på usb-minnet är det dags att skapa en kopia av det. Stoppa in usb-minnet som ska bli din Tails-sticka. Observera att allt som finns lagrat på den kommer att raderas, så välj ett usb-minne som inte innehåller saker som du vill spara! Klicka sedan på Applications i övre vänstra hörnet för att öppna programmenyn. Välj sedan Tails och starta Tails Installer.

Upp kommer då en ruta med tre alternativ. Du ska välja det översta, Install by cloning. Efter att ha klickat på den stora knappen väljer du ditt usb-minne som Target Device i dialogrutan som dyker upp. Därefter klickar du på Install Tails.

När processen är klar stänger du av datorn och tar ut det ursprungliga usb-minnet men låter din egen kopia sitta kvar i datorn. Därefter startar du datorn igen och trycker även denna gång på knappen som låter dig välja att datorn ska starta från usb-minnet i stället för från hårddisken.

Gör sedan om valen i de två menyerna Boot Tails och Tails ­Greeter. Om allt har gått som det ska startar nu Tails, men från din egen Tails-sticka!

Från nedladdad fil

Har du inte någon bekant som använder Tails får du i stället ladda ner Tails från webbplatsen och göra installationsprocessen helt på egen hand. Du kan också testa den här metoden om du inte lyckas skapa en fungerande kopia av en annan sticka. Det blir då en tvåstegsraket: Först kommer du att skapa en tillfällig sticka, och sedan den färdiga.

Om du använder en dator med Windows surfar du till https://tails.boum.org/install/windows för att få de detaljerade instruktionerna. Använder du Mac väljer du i stället https://tails.boum.org/install/mac/usb.

Tips! Därför behöver du verifiera den nedladdade filen

När du installerar genom att först hämta hem operativsystemet från Tails webbplats är det viktigt att du använder webbläsartillägget till Firefox. Det hittar du också på Tails webbplats. Tillägget verifierar att filen som du laddar hem är korrekt.

Detta görs för att säkerställa att någon inte lagt upp en manipulerad version av Tails på ­projektets webbplats. Det finns exempel där ­andra program drabbats av detta och bland annat ”extrautrustats” med funktioner som tjuvlyssnar på allt som skrivs på tangentbordet och skickar insamlade data till en server på nätet.

Om du inte redan har webbläsaren Firefox installerad på din dator ska du börja med att skaffa den. Har du Firefox behöver du se till att du har en uppdaterad version. Anledningen är att du ska installera ett speciellt webbläsartillägg i Firefox och att det bara fungerar med version 38 eller senare av webbläsaren. Det här tillägget kommer att kontrollera att filen du laddar hem från Tails webbplats inte är ­manipulerad på något sätt.

När du besöker https://tails.boum.org/install/win/usb/ eller https://tails.boum.org/install/mac/usb/ med en Firefox-version senare än 38 kommer du att få frågan om du vill installera Tails webbläsartillägg

Klicka på Install Firefox add-on. Upp dyker då eventuellt en ruta där du med ett klick bekräftar att du verkligen vill installera tillägget. När du slutfört installationen laddas webbsidan om och ser nu i stället ut så här:

Klicka på Download Tails ISO image och spara filen till din dators hårddisk. När nedladdningen är slutförd kommer webbläsar­tillägget att verifiera att filen inte är manipulerad och därmed är okej att ­använda för att skapa en Tails-sticka:

När du har fått hem Tails-filen till din dator är nästa steg att installera den på det tillfälliga usb-minnet. Använder du Windows behöver du programmet Universal usb Installer som finns länkat på installations­sidan på Tails webbplats. Om du använder en Mac kommer du i stället använda Terminalen, ett program som följer med alla Macar. I Terminalen skriver du in kommandon i stället för att klicka på ­knappar och ikoner.

När du skapat det tillfälliga usb-minnet startar du om datorn med hjälp av det och sedan är installationsprocessen identisk med den ovan, för att skapa en kopia av en befintlig usb-installation.

Viktigt! Det här behöver du för att kunna använda Tails

För att kunna använda Tails behöver du en dator som har två usb-kontakter och kan starta från ett usb-minne i stället för den inbyggda hårddisken. De flesta ­moderna datorer kan det. Dessutom behöver du ett usb-minne som rymmer minst 4 GB. Observera att allt som finns på usb-minnet kommer att raderas under installationen, så välj inte ett usb-minne som innehåller saker du vill behålla!

Ska du installera Tails från en nedladdad fil behöver du dessutom en extra usb-sticka. Då är processen att först skapa en tillfällig Tails-installation och sedan följa stegen för att skapa en kopia av den. Anledningen är att den första stickan som skapas från en nedladdad fil inte kan förses med alla ­säkerhets- och användarmässiga finesser. De måste skapas från en annan Tails-sticka.

Tips! Kan man lita på Tails?

Vad talar för att du kan lita på Tails? Dels handlar det om vilka tekniska lösningar operativsystemet bygger på, dels på vilka personer och organisationer som rekommenderar Tails.

Tails utvecklas med det som kallas fri och öppen mjukvara. Det innebär bland annat att källkoden, alla de instruktioner som används för att konstruera Tails, är tillgänglig för vem som helst att titta på. Det hjälper inte användare som inte kan programmera, men det är ändå till indirekt nytta eftersom andra som kan programmera kan granska källkoden. Tails bygger dessutom på andra välrenommerade öppen källkodsprojekt. Grunden i själva Tails utgörs av en Linux-­variant som heter Debian och Tor utnyttjas för att åstadkomma anonymitet. Svenska Sida är en av organisa­tionerna som bidragit till utvecklingen av Tor. Den svenska biståndsmyndigheten ser Tor som ett viktigt verktyg i biståndsarbetet i länder där yttrandefrihet och nätfrihet saknas.

Bland dem som rekommenderar Tails finns bland andra amerikanska Freedom of The Press Foundation där några av världens mest erkända säkerhetsexperter är involverade.