Länkar och tips på mer läsning

www.bris.se
På Bris webbplats, som vänder sig till både barn och vuxna, finns en hel del kunskap att ta del av. Till exempel vilka råd barn och unga ger till vuxna om hur de ska ge stöd.

www.polisen.se
På Polisens hemsida finns dels information om vilka brott man kan utsättas för på nätet, dels vad du som vuxen kan tänka på och när du bör anmäla.

www.umo.se
På ungdomsmottagningens hemsida finns matnyttig information som framför allt riktar sig till unga, men som också kan vara till hjälp för vuxna som undrar vad man ska göra om barn och unga i ens närhet råkar illa ut på nätet. Klicka till exempel på fliken ”Våld & kränkningar” för att läsa mer om utsatthet på nätet.

www.statensmedierad.se
På Statens Medieråds hemsida finns information om ungas liv på nätet i form av rapporter, men det finns också en podcast som heter Statens mediepodd. Första avsnittet handlar just om unga och nätet.

www.nohate.se
På No Hate Speech Movement i Sveriges hemsida finns lättillgänglig information som framför allt riktar sig till unga, men som också är toppen för vuxna som är intresserade av att lära sig mer eller har frågor som rör unga och nätet. Här finns också två olika podcasts, dels om juridiken på nätet, dels om livet på nätet i övrigt.

www.internetstiftelsen.se
Internetstiftelsen, som tillsammans med Bris ligger bakom den här guiden, har även gett ut mängder av andra internetguider. Alla finns att läsa eller ladda ner gratis på webbplatsen. Det är bara att börja botanisera!

www.unicef.se
Material för skolor om Barnkonventionen

Obs!
Internetstiftelsen gav 2011 ut internetguiden ”Ungas integritet på nätet” av Johnny Lindqvist och Ewa Thorslund. Den guiden är arkiverad och innehållet uppdateras inte längre.